Lewis schaakstuk

Schaakstuk van paar euro blijkt bijna miljoen waard

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Een schaakstuk van walrusivoor werd in 1964 in Schotland voor een paar euro gekocht. Nu blijkt dat het een van de grootste kunstschatten is uit de tijd van de Vikingen. Veilinghuis Sotheby's hoopt het volgende maand te veilen voor 600.000 tot een miljoen euro.

Het bijna negen centimeter grote schaakstuk is onderdeel van de zogenoemde Lewis Schaakspelen die in de twaalfde eeuw in Noorwegen of IJsland werden gemaakt. In 1831 werden op het Schotse eiland Lewis 79 van die schaakstukken ontdekt. Hoe ze daar belandden, is onbekend. Men denkt dat ze onderdeel waren van een lading die in de middeleeuwen overboord sloeg tijdens een scheepsramp. 

Taxatie

Volgens Sotheby's kocht de opa van de huidige eigenaar het schaakstuk ‘omdat hij het gewoon mooi vond’. Het nors kijkende poppetje verdween echter al snel in de kast en werd soms tevoorschijn gehaald. De eigenaar liet het beeldje taxeren bij het veilinghuis waar ze meteen zagen dat het stuk uit het Lewis-spel ging.

Twaalfde eeuw

De Lewis-schaakstukken zijn de best bewaard gebleven schaakstukken uit de middeleeuwen van romaanse ivoorsnijkunst. Wist je dat het schaken in de twaalfde eeuw vanuit Arabië via Sicilië en Spanje naar Europa kwam? De Vikingen handelden rond de Middellandse Zee met de Arabieren en introduceerden het schaakspel in Scandinavië.

Olifant

De Lewis-schaakstukken vormen het eerste schaakspel met een volledig Europese kenmerken. Zo is de loper bijvoorbeeld als bisschop afgebeeld, en niet meer als olifant zoals in de Arabische wereld gebruikelijk was.

Anderen lazen ook: Burgemeester krijgt ketting van oude vorken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wauw cool Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps