Foto: ANP

Schamen voor hoofdluizen? 'Onzin!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Luizen. Bah! Als die beestjes over je hoofd lopen, kom je daar niet makkelijk vanaf. Veel kinderen en ouders schamen zich ervoor. Daarom begon de organisatie Luizenradar de campagne #Yeswecomb.

Kammen, haren wassen, al je kleding de was in en je beddengoed in de vriezer. Wat een gedoe. Elk jaar krijgen 250.000 leerlingen op de basisschool hoofdluizen. Dat blijkt uit cijfers van Luizenradar. Dat gebeurt vooral na de zomervakantie, omdat er dan niet vaak genoeg gecontroleerd wordt. 

Schaamte

Behalve dat het veel gedoe is, schamen sommige kinderen en ouders zich voor de kriebelbeestjes. Dat is onzin, vindt Luizenradar. Daarom begonnen zij de campagne #Yeswecomb. Oftewel: Ja, wij kammen. Want elke week een keer kammen met een luizenkam is volgens de organisatie heel belangrijk. Met deze hashtag wil Luizenradar ervoor zorgen dat je je daar niet meer voor hoeft te schamen. Ze roepen zoveel mogelijk mensen op om met een luizenkammetje op de foto te gaan. 

Vreemde verhalen

Er gaan veel verhalen rond over hoofdluizen. Hebben meisjes meer kans op luizen dan jongens en kun je luizen krijgen van je hond of kat? Dat lees je hierHoe vaak word jij gecontroleerd op luizen? Laat het ons weten in een reactie hieronder. 
 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wat weten we over luizen? of Waarom je juist wel uit je neus moet eten.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik heb heel dik haar en daardoor vaak luizen die moeilijk weg gaan. Maar ik schaam me er wel voor inderdaad.

je hoefd je niet te schamen

Ik heb deze zomervakantie nog luizen gehad maar dat vond ik niet zo erg. Wij hebben ze snel dood gemaakt.En 5 weken elke avond gekamd.En dat heeft geholpen *blij*. Maar voor mensen met lang haar een tip: borstel je haar altijd goed voor je gaat kammen, anders doet het echt heel erg pijn.(En je haar word er anders uit getrokken, en dat is echt niet fijn).

Ik heb ook luizen op dit moment en ga dinsdag voor het eerst naar de middelbare school. Maar schamen hoef je echt niet hoor! Juichen

ik was erg geschrokken maar ik vond het toch fijn dat luizenradar er iets aan doet want toen ik luizen had schaamde ik me er ook voor.

Goed nieuws voor ouders:
Kleren en beddengoed wassen of knuffels in de vriezer hoeft niet meer. Het is nooit aangetoond dat luizen via mutsen, sjaals, kleren of knuffels verspreid worden.
Verspreiding gaat rechtstreeks van haar tot haar.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.