Toren van Pisa

Scheve Toren van Pisa staat iets minder scheef

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Scheef zal de toren van Pisa altijd blijven, maar omvallen doet-ie voorlopig niet. Het bouwwerk is de afgelopen jaren zelfs wat minder scheef gaan staan. Vier centimeter om precies te zijn, zeggen onderzoekers die de wereldberoemde klokkentoren voortdurend in de gaten houden.

De toren werd zo'n 845 jaar gebouwd in de Italiaanse stad Pisa. Maar omdat de bodem te nat was en de fundering niet diep genoeg in de aarde zat, begon het bouwwerk meteen naar één kant te zakken. In de eeuwen daarna werd de toren steeds schever.

Ingrijpen

Er werden wel pogingen gedaan om de verzakking tegen te gaan, maar veel veranderde er niet. Niet zo gek, want de scheve toren was ondertussen een van de populairste toeristische bestemmingen van Italië geworden. 

In 1993 vonden ingenieurs het toch tijd om in te grijpen. Acht jaar lang werkten ze aan het stabiel maken van het bijna 15.000 ton zware gebouw. De toren staat sinds de renovatie 45 centimeter rechter. En nu blijkt dat-ie de afgelopen zeventien jaar ook nog vanzelf vier centimeter overeind is gekomen.

Ingewikkeld

'Het was een heel ingewikkelde klus', maar het idee erachter is vrij simpel', vertelt een onderzoeker aan de Amerikaanse nieuwsdienst CNN. 'De toren leunt naar het zuiden, daarom haalden we een deel van de aarde onder het noordelijk deel weg. De holtes die ontstonden werden daarna opgevuld door het gewicht van de toren.'

Toeristen

Helemaal recht zal de toren nooit worden. En dat is maar goed ook vinden de inwoners van Pisa, want ze zijn blij met de duizenden mensen die het scheve bouwwerk dagelijks komen bewonderen.

Anderen lazen ook: Dit moet de hoogste toren ter wereld worden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het een Leuk article

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.