Een schildpad is geen geschikt huisdier

'Schildpad is geen huisdier'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Een vermagerd, ziek schildpadje in de berm. Voor de zoveelste keer moest de dierenambulance in Doetinchem uitrukken omdat een anonieme eigenaar geen zin meer had om voor z'n schildpad te zorgen. Dierenverzorgers zijn het zat: de handel in deze dieren moet verboden worden, vinden ze. 

Wel dertig schildpadden moest de dierenambulance in twee weken tijd redden. Omdat het zo droog is geweest, liggen veel plassen en sloten droog. De schildpadden gaan dan op zoek naar water. Verzwakt strompelen ze rond op de gekste plekken. Als ze geluk hebben, pikt de dierenambulance ze op. 

Zeeschildpad

Niet in Nederland

Schildpadden horen helemaal niet thuis in Nederland. Het is hier veel te koud voor de dieren. Daarom weten de medewerkers van de dierenambulance zeker dat de schildpadden gedumpt zijn door hun baasjes. Het zijn namelijk geen makkelijke beesten. 'Mensen denken een leuk klein schildpadje te kopen, maar de dieren hebben steeds meer ruimte nodig,' vertelde een medewerker aan EditieNL. 'Bovendien gaan ze stinken in de huiskamer. Je hebt een ontzettend goede filterinstallatie nodig om het water schoon te houden.' 

GIF'je via GIPHY

Pijnlijk

De gevonden schildpadden zijn er slecht aan toe, zegt de medewerker. 'Ze zijn mager en hebben veel aandoeningen aan hun schild, zoals schildrot. Eéntje had zelfs een dikke vishaak ingeslikt.' De boodschap is duidelijk: koop geen schildpad. En laat ze zeker niet los in de natuur als je er niet voor kunt zorgen. Want als ze niet worden gevonden, gaan ze bijna zeker dood. 

Anderen lazen ook: Jongen of meisje: schildpadden kunnen kiezen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat schildpadden nog wel verkocht mogen worden want sommige mensen zorgen er wel goed voor maar iedereen die een schildpad heeft Moet er goed voor zorgen en de mensen die dat niet doen moeten een boete krijgen !!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.