Het schip wordt weggesleept. Foto: ANP

Schip in Noorwegen is weggesleept: 'Spannende operatie'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is gelukt om het Nederlandse vrachtschip voor de kust van Noorwegen weg te slepen. Het schip, de Eemslift Hendrika, raakte maandag in de problemen door slecht weer.

Vier mensen van het Nederlandse bedrijf Boskalis landden woensdag met een helikopter op het onbemande schip, dat door hoge golven schuin in zee lag. Zij maakten het schip met een sleeplijn vast aan een sleepboot. Zo konden ze 'm naar een rustiger gebied trekken.

Spannende operatie

Door het slechte weer was het een spannende operatie, vertelt Boskalis-directeur Peter Berdowski aan Radio 1. 'Er waren golven van wel zeven meter hoog. De mensen moesten in het donker over een glibberig dek. Vanaf de sleper moesten ze de draad zien op te pikken en het vrachtschip zien aan te lijnen.'

Boot drijft nog rond

Het vrachtschip raakte eerder deze week in de problemen door het slechte weer. De lading in het ruim verschoof, waardoor het schip scheef kwam te liggen. Daarom werden alle bemanningsleden van boord gehaald. Het schip was onderweg om vissersboten van het Middellandse Zeegebied naar Noord-Europa te brengen. Eén van die boten is eraf gegleden, doordat het schip zo scheef lag. Volgens de directeur zal die boot nog ergens ronddrijven. 

Nederlanders zijn er goed in

De mensen van Boskalis zijn heel goed in het wegslepen, losmaken en opruimen van schepen. Vorige week deden ze dat nog bij het vastgelopen superschip in het Suezkanaal in Egypte. En nu dus in Noorwegen. Woordvoerder Martijn Schuttevaer vertelt hoe dat kan. 'In Nederland hebben we veel water. Daardoor weten we goed hoe het werkt. Maar je moet nóg meer kennis hebben. Over de invloed van het weer, eb en vloed, verschillende grondsoorten, maar ook technische kennis. Er zijn niet veel mensen die dat allemaal hebben.’ 

Zo scheef lag het schip:Foto: ANP

Anderen lazen ook: Nederlanders helpen overal met schepen in nood.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook