ANP

Scholen bij Notre-Dame vol met looddeeltjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Franse scholen in de buurt van de Notre-Dame moeten deze zomervakantie grondig worden schoongemaakt. Drie maanden na de brand in de beroemde kathedraal in Parijs blijkt dat er veel looddeeltjes rondzwerven. Die zijn vrijgekomen toen het dak instortte.

In totaal vliegen er bij de scholen tien keer meer looddeeltjes in de lucht dan veilig is. Het inademen van de looddeeltjes is slecht voor je bloed en je zenuwstelsel. Lood is zelfs giftig. Een grote schoonmaak moet ervoor zorgen dat de scholen na de vakantie weer loodvrij zijn.

Geen zorgen

Toch hoeven leerlingen en ouders zich geen zorgen te maken, zegt de plaatsvervangend burgemeester van Parijs. Volgens hem is de hoeveelheid looddeeltjes in de scholen nog steeds veilig. In de afgebrande kathedraal zelf is de hoeveelheid wél gevaarlijk, daarom dragen de mensen die meehelpen bij het opruimen van het puin speciale gezichtsmaskers. Ook mogen toeristen niet meer dichtbij de kerk komen.

850 miljoen

Het is drie maanden geleden dat de Notre-Dame verwoest werd door een enorme brand. Sindsdien zijn er elke dag mensen bezig met het opknappen van de kathedraal en het opruimen van alle rommel. De bedoeling is dat de Notre-Dame er uiteindelijk weer precies uit komt te zien als voor de brand. Het opknappen gaat ongeveer 850 miljoen euro kosten!

Zo ziet de Notre-Dame er nu, drie maanden na de brand, uit:

ANP

ANP

ANP

Anderen lazen ook: Notre-Dame in vuur en vlam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook