
Schone straten door statiegeld
Als je erop gaat letten, liggen ze overal: plastic flesjes en blikjes. Alsof iedereen ze na het drinken gewoon op straat gooit. Wordt er statiegeld op geheven, dan verdwijnt dit 'zwerfafval' grotendeels.
Jaarlijks komen in Nederland wel 100 miljoen plastic flesjes en 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak terecht. Recycling Netwerk Benelux startte daarom in november een proef met statiegeld op deze producten. Daarbij betalen mensen iets meer voor een flesje of blikje. Maar dat geld krijgen ze terug als ze het flesje of blikje weer leeg terug naar de winkel brengen.
Veel steden
Al 23 Nederlandse gemeenten doen mee met de proef. Daarbij zijn ook grotere steden, zoals Rotterdam en Utrecht. En steeds meer gemeenten sluiten zich aan. Onderzoeksbureau CE Delft berekende dat de hoeveelheid rondzwervende flesjes en blikjes er met 70 tot zelfs 90 procent mee kan afnemen. Dat betekent heel veel schonere straten.
Supermarkten
Meteen overal invoeren dus, zou je zeggen. Maar veel supermarkten noemen het onderzoek onbetrouwbaar. Zij zijn tegen statiegeld op dit soort kleine producten. De verwerking ervan kost hen veel extra tijd en mensen, en daardoor geld. Zij zien meer in vrijwillige inzameling.
In maart praat de Tweede Kamer verder over statiegeld op kleine flesjes en blikjes.
Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Pratende prullenbakken tegen afval.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!
Reacties
nederland wordt denk ik nooit helemaal schoon maar het is heel goed dat ze het doen
Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op: