Foto: ANP

Schuim boosdoener ongeluk surfers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De vijf surfers die een aantal weken geleden zijn omgekomen bij Scheveningen, kwamen waarschijnlijk in de problemen door hoog zeeschuim. Dat blijkt uit een onderzoek naar de ramp. 

Een groep surfers kwam een aantal weken geleden bij Scheveningen in de problemen tijdens onrustig weer met veel wind en zeeschuim. Een aantal surfers werd gered, maar voor vijf van hen konden de hulpdiensten niets meer doen. Hier lees je meer over de ramp.

Metershoog schuim

Het zeeschuim is nu onderzocht door het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ). Zij denken dat het schuim een van de redenen is waarom de surfers in de problemen kwamen. Je kunt daardoor namelijk niet goed meer zien waar je bent. Het schuim is waarschijnlijk ontstaan doordat er veel algenresten in de zee zaten. Door een harde wind werd het wel meters hoog. Waarschijnlijk hadden de surfers daarnaast ook last van de harde wind en sterke stroming.

Veiligheid

De gemeente gaat nu praten met experts en surfers over veiligheid op zee. Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over een waarschuwingssysteem, voor als er teveel schuim is. Maar dat kost tijd om te maken. Daarom is voorlichting volgens het NIOZ voorlopig belangrijk.

Anderen lazen ook: Surfers in Scheveningen herdacht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps