Selah

Selah (10) beklimt supersteile berg als jongste ooit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

El Capitan is een wereldberoemde 900 meter steile bergwand in het Amerikaanse natuurpark Yosemite. Alleen de beste bergbeklimmers bereiken de top. Selah Schneiter (10) waagde zich er ook aan. Ze is de jongste klimmer ooit die El Capitan heeft bedwongen.

De vader en moeder van Selah hebben elkaar vroeger ontmoet op El Capitan. Op de berg werden ze verliefd. Een mooie reden voor hun dochter Selah om ook een keer naar boven te klimmen. Dat deed ze samen met haar vader Mike en zijn vriend Mark.

Extreme routes

Makkelijk was het niet, want de klimroutes zijn extreem moeilijk. Het drietal deed dan ook vijf dagen over de beklimming van de bijna 900 meter hoge berg. 's Nachts sliepen ze op een opvouwbaar bedje dat aan de bergwand werd gehangen.

Bang voor storm

Selah begon al met bergbeklimmen toen ze heel jong was. Aan Amerikaanse media vertelde ze dat haar enige angst was dat er een storm zou losbreken, want dan zouden ze terug naar beneden moeten.Wat het gevoel was toen ze eenmaal op de top stond? 'Overweldigend en emotioneel.'

Pizza en ijs

De klimmers namen rustig de tijd. Selah vertelt: 'Ons motto was: Hoe eet je een olifant op? In kleine hapjes. Eén stukje per keer, één beweging per keer.' Toen ze weer veilig beneden was kreeg, Selah als beloning voor haar inspanning pizza en chocolade-ijs met karamelsaus en kersen.

Anderen lazen ook: Niels (11) loopt berg op tegen kanker: 'Ik ga wel zweten'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook