beeld

Sena en Carla winnen Nationale Kinderprijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Woedend was Sena (13, rechts op de foto) uit Utrecht toen ze hoorde over George Floyd, de zwarte Amerikaan die werd gedood door de politie. Samen met haar vriendin Carla (12) besloot ze in actie te komen tegen racisme. En daarmee wonnen ze vandaag de Nationale Kinderprijs. 

‘Vlak na de dood van George Floyd zetten veel Instagrammers hun account op zwart’, vertelt Sena. Eén vriendin van mij wilde dat niet doen. Het boeide haar niet, zei ze. Toen wist ik dat het tijd was om in actie te komen.’ En dus vroeg Sena haar vriendin Carla om samen Black Live Matters-posters te maken om op school en in de buurt op te hangen.

Praten

En van het één kwam het ander. ‘Al snel hielp de hele klas mee. Ook zorgden juffen en meesters ervoor dat er in de klas meer over racisme gepraat werd.’ Dat laatste is heel belangrijk, vindt Sena. ‘Ik stond er niet bij stil dat ook vriendinnen weleens uitgescholden worden. Als dat gebeurt, moet je het niet voor jezelf houden. Praat erover. Vertel het aan je ouders of aan je juf.’

Duizend euro

Met hun actie winnen de vriendinnen duizend euro voor een goed doel ‘Dat gaat naar onze basisschool zodat ze ons project nog jaren kunnen voortzetten.’

De Nationale Kinderprijs is voor kinderen en jongeren ‘die verschil maken’. Hij werd vandaag voor de tweede keer uitgereikt door Kindercorrespondent Tako Rietveld.

Anderen lazen ook: Boef wint grote prijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

hoi

\\\\\\\\\\

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps