Shaun het schaap weer op aarde geland

Hij is wollig, een grote blater en wereldberoemd: Shaun het schaap. Afgelopen augustus maakte het lammetje een enorme reuzensprong. Hij mocht naar de ruimte! En nu is hij weer op aarde geland. Bèeh. 

Door Redactie
Shaun het schaap weer op aarde geland

Aardman, de filmstudio achter Shaun het schaap, en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA verzonnen vorig jaar het plan om een pop van Shaun naar de ruimte te brengen. Het schaapwas jarenlang te zien in de animatieserie Shaun het schaap. Over de hele wereld werd naar hem gekeken, waardoor die wereldberoemd werd. 

Ruimterecord

Op 29 augustus werd Shaun met een raket de lucht in gelanceerd. Het lammetje verbleef ongeveer vijf maanden in de ruimte. Hij was de enige passagier in de raket en vloog duizenden kilometers voorbij de maan en daarna terug. Zover was nog geen mens of schaap geweest. 

Ruimtetraining

Shaun mocht niet zomaar de ruimte in. Daarvoor moest de pop eerst trainen op aarde. Zo deed die al in 2019 zwaartekrachttestjes in een vliegtuigje. Wolgelukkig slaagde Shaun voor alle oefeningen.

Testvlucht

De missie heette Artemis I. Shaun moest testen of mensen dezelfde vlucht kunnen maken. Daar lijkt het wel op. Twee dagen geleden kondigde ruimteorganisatie ESA aan dat vier astronauten eind volgend jaar met een raket een rondje om de maan mogen maken. 

Ruimte reizen

Er is ook veel kritiek op ruimte reizen voor de lol. Raketten zijn niet goed voor het klimaat en stoten veel CO2 uit. Ook kunnen ze een hoop puin achterlaten in de ruimte. Wat vind jij: mogen mensen (en poppen) voor de lol naar de ruimte reizen?