appen achter stuur - anp xtra

Slimme camera's betrappen appende automobilist

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Zitten jouw ouders wel eens met hun mobiel te klooien tijdens het autorijden? Dat kan ze vanaf nu duur komen te staan. De politie speurt vanaf maandag met slimme camera's naar automobilisten die achter het stuur een telefoon vasthouden. Als eerste land in Europa.

Mensen die met een telefoon bezig zijn tijdens het autorijden: het is levensgevaarlijk. Toch gebeurt het nog te vaak, vindt onze overheid. Daarom gaan er vanaf vandaag slimme camera's aan het werk. Die camera's zitten bevestigd boven de weg. Omdat ze nogal wat weg hebben van lantaarnpalen, vallen ze niet op. In Australië worden de slimme camera's al een tijdje gebruikt. Op één dag legden twee camera's daar ooit vierhonderd bestuurders vast met een telefoon in hun hand. Wordt een automobilist in Nederland betrapt, dan valt er een boete van 240 euro op de mat.

Privacy

Clubs die zich bezig houden met privacy, hebben al eerder geklaagd over de camera's. Zij zijn bang dat de politie zo teveel van mensen te weten komt. Maar omdat de camera's vanaf hoogte fotograferen, worden er geen gezichten gekiekt, zegt het Openbaar Ministerie (dat zijn de mensen die boeven opsporen). Wél de handen en het kenteken van de bestuurder komen in beeld.

Anderen lazen ook: Appen + fietsen = verboden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dat vind ik goed dit ga ik gebruiken voor mijn ronde Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.