Beeld: CBS

Slimme vondst tech-meisjes gaat de ruimte in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Zes Amerikaanse meisjes bedachten een methode om bacteriën in de ruimte onschadelijk te maken. Superhandig voor astronauten. Die gaan het idee dan ook testen in ruimtestation ISS.

De meisjes zijn 10 en 11 jaar en zijn alle zes dol op uitvindingen en proefjes doen. Ze noemen zich de Marfa Martians: de Marsmannetjes uit Marfa. Zo heet de kleine stad in de staat Texas waar ze wonen. Tijdens een natuurkundeproject op school ontdekten de meisjes hoe je bacteriën zou kunnen doden in de ruimte met een desinfectiemiddel. Met hun idee deden ze mee met een nationale ruimtevaartwedstrijd onder meer dan 23.000 scholieren waarvan de meesten op de middelbare school zaten. De Marfa Martians wonnen! En dat niet alleen...

Testen
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is heel geïnteresseerd in de uitvinding van de meisjes. NASA wil dat de astronauten die in het ISS zitten de methode van de Marfa Martians gaan testen. Want als het inderdaad goed werkt zou dat heel handig kunnen zijn. In de ruimte groeien bacteriën namelijk sneller dan bij ons op aarde en van sommige soorten kun je flink ziek worden. Dat is natuurlijk nooit leuk, maar in de ruimte komt het al helemaal niet goed uit als je niet in orde bent. Je hebt er nu eenmaal geen dokter of ziekenhuis in de buurt.

De meisjes zijn supertrots dat hun uitvinding getest gaat worden. 'Als iemand zegt dat iets je niet gaat lukken, dan moet je je daardoor niet laten tegenhouden maar gewoon doorzetten', zegt één van de Marfa Martians tegen de Amerikaanse tv-zender CBS.

Anderen lazen ook: Super veel sterren in beeld dankzij supersatelliet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps