slimmer googelen

Slimmer googelen doe je zo!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

‘Hoe heet die acteur ook alweer die Max speelt in de film Brugklas?’ Je pakt je telefoon en zoekt het snel even op: Niek Roozen! Alles is tegenwoordig te vinden met Google (of Bing of Yahoo Search). Toch lukt het soms niet om dat te vinden wat je zoekt. Daarom deze zoekttips.

1. Gebruik "aanhalingstekens"

De simpelste tip van allemaal: gebruik aanhalingstekens. Die zorgen ervoor dat een zoekopdracht van meerdere woorden wordt uitgevoerd in de opgeschreven volgorde.

Stel je voor, je hebt een liedje gehoord en alleen de eerste zin onthouden: I know what I came to do. Je zoekt op die tekst, maar krijgt een heel ander resultaat. Misschien is dat ook een heel leuk nummer, maar de tekst die jij hebt gehoord zit er niet in. Wanneer je de tekst tussen aanhalingstekens zet, vind je wel het juiste nummer:

2. Zoeken binnen een site

Als je wilt vinden wat Kidsweek allemaal heeft geschreven over een bepaalde gebeurtenis of een bepaald persoon, dan kun je onze zoekfunctie hierboven gebruiken. Maar zoek je via Google, dan is er ook een handige truc om iets binnen een bepaalde site te vinden. Dan vul je naast je zoekterm de naam van de site als volgt in: ‘site:urlvandewebsite’. Bijvoorbeeld: je wilt weten wat er allemaal op Kidsweek is geschreven over Dylan Haegens Wars. Dan zoek je zo: ‘Dylan Haegens site:kidsweek.nl’.

3. Waar staat deze foto nog meer?

Wil je weten op welke sites een bepaalde foto nog meer wordt gebruikt? Sleep de afbeelding naar het zoekveld van Google en het werk wordt voor je gedaan. Handig als je wilt weten of jouw Instagram-foto’s misschien door andere sites worden gebruikt! Sleep de afbeelding gewoon naar het zoekveld en......voilà! Je ziet welke sites de foto hebben gebruikt.

4. Gebruik ook andere zoekmachines!

Bijna iedereen in Nederland gebruikt voornamelijk Google. Is dat slim? Nee. Andere zoekmachines, zoals Yahoo Search en Bing, leveren met dezelfde zoekopdracht andere resultaten op. Wanneer je ze naast elkaar gebruikt, is de kans groter dat je de informatie die je zoekt ook echt vindt. Handig als je met een werkstuk bezig bent en zoveel mogelijk over een onderwerp wilt vinden.

5. Foodvergelijking

Ben je een veel bezig met games, lezen of eten? En wil je bijvoorbeeld weten hoeveel vet, suiker of vitamines er in je eten zitten? Wil je pizza of hamburger eten, maar dan wel de minst vette van de twee? Daar heeft Google een handigheidje voor. Zoek bijvoorbeeld op ‘hamburger vs. pizza’ en je krijgt netjes een tabel waarin de voedingswaarden worden vergeleken.

Helaas werkt deze functie alleen als je de taal van je zoekinstellingen verandert in 'Engels'. Dat kan op je telefoon door linksboven op het menu te klikken en daarna op 'Instellingen' te drukken. Oh, en de winnaar is... pizza!

6. Puntje, puntje, puntje

Stel: je bent op zoek naar een tweedehandsfiets en hebt maximaal 100 euro te besteden. Je wilt ook niet een al te goedkope, want die zijn vaak niet zo goed. Hoe vind je dan een goede fiets tussen de 50 en 100 euro? Door te googelen op ‘tweedehands fiets “50…100 euro”’.

De drie puntjes zorgen ervoor dat Google zoekt naar elk getal tussen vijftig en honderd. Door de aanhalingstekens zoekt Google ook nog eens alleen naar getallen die worden gevolgd door het woord 'euro'. Zo weet je dat het altijd om een bedrag gaat. Het kan natuurlijk ook met data, bezoekersaantallen of andere soorten cijfers.

7. Google-geintjes

Na al dat gezoek ben je toe aan wat vermaak. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘askew’ (Engels voor scheef) en je krijgt het onderstaande scherm te zien. Helpt je niet met zoeken, maar het is een grappig trucje. Nog een tip: zoek eens op ‘do a barrel roll’ (doe een koprol).

(Online) media worden steeds belangrijker en nuttiger, maar soms kun je als jongere nog wel wat tips gebruiken. Daar draait de Week van de Mediawijsheid om. En om die reden schotelt Sevendays.nl je deze week een aantal mediatips voor. Al onze artikelen over mediawijsheid vind je hier.

Nog meer lezen over het leven als brugklasser? Bestel dan de speciale 7Days-krant Brugklas voor Beginners, boordevol tips om je eerste jaar goed door te komen! Je leest over hoe je nieuwe vrienden maakt, welke apps handig zijn en welke type leraren je tegen komt op de middelbare school. Verder vertellen BN'ers en ervaringsdeskundigen over hun tijd als brugklasser. Een must-read voor aanstaande brugklassers! Je kunt hem hier bestellen voor maar 2 euro.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps