mist

Smogalarm in delen van Nederland: hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Als je gevoelig bent voor luchtvervuiling en je woont in Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland of Utrecht, is het beter om binnen te blijven. In deze provincies geldt vandaag namelijk een 'smogalarm'.

1. Wat is smog?

Het woord smog is een samentrekking van de Engelse woorden smoke (rook) en fog (mist). Letterlijk betekent het: door rook en uitlaatgassen vervuilde mist. 

Stoffen die zorgen dat smog ontstaat zijn vooral fijnstof (piepkleine deeltjes luchtvervuiling) en ozon. Ozon is een gas in de lucht. Door een ophoping van vieze stoffen zoals uitlaatgassen kan op warme, zonnige dagen met weinig wind, te veel ozon in de lucht komen.

2. Waarom is het gevaarlijk?

Het is ongezond om te veel ozon in te ademen. Je kunt er klachten door krijgen zoals geïrriteerde ogen, een droge keel, hoesten en benauwdheid. Vooral mensen met gevoelige longen of hartproblemen kunnen er flink last van hebben.

3. Wat een 'smogalarm'?

Een 'smogwaarschuwing' is bedoeld voor mensen die gevoelig zijn voor smog, zoals ouderen, kinderen en mensen met astma.

Bij een 'smogalarm' kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging. Bij het smogalarm van vandaag is de kwaliteit van de lucht in delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht 'zeer slecht'. Gezondheidsinstituut RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven. De lucht is vooral vervuild aan het einde van de middag en het begin van de avond.

Voor morgen geldt alleen nog een 'smogwaarschuwing', omdat de hoeveelheid ozon in de lucht dan waarschijnlijk kleiner is. Nu maar hopen dat het daarna snel gaat regenen, want dan worden alle waarschuwingen ingetrokken.

Anderen lazen ook: Luchtvervuiling vooral gevaarlijk voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Rentweg help help help
Ik weet niet wat ik u moet

Ik vind het goed dat ze een waarschuwing geven maar naar buiten moet je gewoon nog kunnen!!! Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.