AFP

Sneeuw op Italiaanse gletsjer kleurt roze

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een bijzonder tafereel in de Italiaanse Alpen. Daar kleurt de sneeuw van een gletsjer roze! Onderzoekers zijn druk bezig om de oorzaak van de mysterieuze kleur te achterhalen.

Door de sneeuw in buisjes te verzamelen zijn de onderzoekers erachter gekomen dat de roze kleur waarschijnlijk door een stelletje algen wordt veroorzaakt. Foute boel, want de algensoort ‘Ancylonema nordenskioeldij’ versnelt de effecten van klimaatverandering.

De tekst gaat verder onder de foto.

AFP

Smelten

De alg zorgt er namelijk voor dat het ijs donkerder kleurt. Hierdoor neemt het meer warmte op, waardoor het ook sneller smelt. En dat smeltproces zorgt weer voor de komst van nog meer algen. De effecten van klimaatverandering worden daardoor sneller zichtbaar. 

Groenland

Het is niet de eerste keer dat de algensoort van zich laat horen. In Groenland en op de Noord- en Zuidpool werd hij al ook ontdekt op plekken waar het ijs aan het smelten is. Waarschijnlijk heeft de komst van bergbeklimmers en wintersporttoeristen daar iets mee te maken. 

AFP

Anderen lazen ook: Groene sneeuw op Antarctica

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps