Foto: privébezit
Interview

Sofia (11) vluchtte uit Oekraïne: 'Ik voel pijn voor mijn land'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Toen de eerste bommen in Oekraïne ontploften, vluchtte Sofia (11) met haar moeder het land uit. Nu zijn ze in Polen, waar ze logeren bij Lena (11) en haar familie. Ze vertellen hoe dat voor hen is.

Sofia (11) uit Oekraïne:

‘Op 24 februari werd ik ’s ochtends heel vroeg wakker. Ik hoorde van mijn moeder dat de Russen ons land waren binnengekomen. We pakten onze spullen en rond tien uur zaten we in de auto.

Het was moeilijk om de grens over te komen. We moesten twintig kilometer lopen, omdat er een lange rij auto’s stond. Toen we de grens over kwamen, werden we opgehaald door Poolse vrienden van mijn moeder. Zij brachten ons naar de familie van Lena, dichtbij de Poolste stad Krakauw.

Het is hier fijn, maar ik voel pijn voor mijn land. Ik ben heel blij dat de familie van Lena ons wil helpen. Ik ga niet naar school nu, maar ik leer Pools met de app Duolingo en ik schilder. Ook stuur ik veel berichtjes met mijn beste vriendin. Zij is nog in Oekraïne. Als ze explosies hoort moet ze zich onder het huis verstoppen. Ik mis Oekraïne en ik wil dat de oorlog stopt.’

Lena (links) en Sofia (rechts) spelen Jenga. Onder de foto vertelt Lena haar verhaal.

Foto: privébezit

Lena (11) uit Polen:

‘Ik vind het fijn dat we Sofia en haar moeder kunnen helpen. Ze slapen in de logeerkamer. Ze kunnen blijven zo lang het nodig is. In Polen zijn heel veel vluchtelingen. Dat maakt me blij, dat is goed.

We leren elkaar een beetje kennen nu. Ze helpen ons met ontbijt en lunch maken. Sofia en ik houden allebei van muziek, daar praten we samen over. En we spelen veel Jenga. Dit weekend hebben we brownies gebakken. Ze waren heel goed gelukt.

We praten niet veel over de oorlog. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet voelen om te vluchten, maar het moet verschrikkelijk zijn.’

Foto: privébezit

Anderen lazen ook: Oekraiense TikTokkers delen hun leven in oorlogstijd

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook