Foto: Roos van der Sanden

Sofie (9) schreef eigen kinderboek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het begon met gehaakte poppen van haar oma. Sofie (9) uit Oss bedacht er zóveel verhalen omheen, dat het eindigde in een boek: Elfie en Karabauter in de levende natuur. Haar boek is nu te koop.

‘Ik had een poppetje getekend en noemde ‘m Elfie’, vertelt Sofie. ‘Ik vroeg aan mijn oma of ze Elfie kon haken. En zo kreeg ik steeds meer gehaakte poppen’, gaat ze verder. Een jaar lang nam Sofie acht poppen een jaar lang overal mee naartoe. ‘Ik nam ze mee op vakantie, naar het bos en naar een pretpark.'

De boom in

Ter plekke bedacht Sofie avonturen voor haar gehaakte vrienden. Dat ze in een boom klommen bijvoorbeeld. Mijn moeder maakte daar dan foto’s van.’ Sofie verdeelde de verhalen in 28 hoofdstukken, schreef alle verhalen op en zo ontstond haar eerste eigen boek. Mét haakpatronen van haar oma, zodat iedereen de hoofdpersonen kan namaken. 

Bomen planten 

Sofie houdt erg van de natuur en wilde daarom liever niet teveel papier gebruiken: ‘Met een inzamelactie haalden we genoeg geld op om duizend boeken te drukken én om duizend bomen te planten. Voor elk boek eentje. We waren wel even vergeten dat we daarvoor ook grond nodig hadden... Gelukkig vonden we een vrouw met een stuk grond waar omgevallen bomen lagen en waar we mochten planten.’ Sofie heeft nu zo’n driehonderd boeken verkocht. Ze hoopt dat ze straks alle duizend weg zijn. En daarna wil ze doorgaan met het bedenken van verhalen. ‘Later wil ik schrijver worden. Of bioloog.’ 

Anderen lazen ook: 5 dingen die je vast nog niet wist over boeken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook