ruzie

SOS! Eerste hulp bij ruzie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Iedereen heeft weleens knallende ruzie. Dat is normaal én zelfs gezond! Toch is een oplossing vinden soms lastig.

‘Ruzie maken is heel gezond’, zegt kindercoach Bregje Muller-Deelstra. ‘Het hoort erbij, elke keer dat je ruzie maakt is een manier om te leren hoe je problemen moet oplossen.’ Maar dat oplossen is niet altijd even makkelijk. Daarom geeft Bregje hieronder vier tips om ruzie op te lossen: 

1. Probeer rustig te blijven

Tel bijvoorbeeld tot tien of adem diep in en uit. Lukt dit niet? Loop dan even weg om af te koelen.

2. Leg goed uit waarom je boos bent of iets niet fijn vindt.

Probeer daarbij vanuit jezelf te praten: ‘Ik vind het niet fijn als jij dit doet’ klinkt beter als ‘jij bent stom’.

Heb je vaak over hetzelfde onderwerp ruzie?

Bedenk een grappig codewoord zoals 'Superman' of 'frikandel'. Zodra je weer ruzie hebt roep je heel hard het codewoord. Dan kun je er even om lachen en een oplossing gebruiken die je al eerder hebt bedacht.

3. Luister goed naar de ander

Hierdoor kun je elkaar misschien beter begrijpen. Het is belangrijk om elkaars grenzen te respecteren, ook als je vindt dat je zelf gelijk had. 

Heb je vaak ruzie met dezelfde persoon?

Probeer dan eens met elkaar te praten op een moment dat je geen ruzie hebt. Het is soms makkelijker om elkaar te begrijpen als je niet boos op elkaar bent. Bedenk samen een oplossing die je in het vervolg kan gebruiken. 

4. Zoek een oplossing

Probeer een oplossing te zoeken waar je beiden blij mee bent. Besluit bijvoorbeeld om iets om de beurt te gebruiken, samen te delen of juist een ander spel te spelen. Lukt het niet om een oplossing te vinden? Haal dan een ouder erbij.

Word je de laatste tijd vaak sneller boos?

Bedenk dan voor jezelf of je misschien moe bent, er iets op school aan de hand is of je jezelf niet lekker voelt. Als je snel ruzie hebt of vaak een kort lontje hebt kan dat komen omdat je niet lekker in je vel zit. Neem dan even rust of praat er met iemand over.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 7 tips om vrienden te maken op vakantie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Helpt wel want mijn vriendin lag in een deuk!

Ik heb nu ook ruzie met iemand ik heb alle tips geprobeerd maar het helpt niet, heeft iemand nog tips??

Ga ik zeker gebruiken!

Mijn eigen scheldwoord is augurk

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.