Polarstern

Spannende klimaat-expeditie op de Noordpool

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Honderden onderzoekers laten zich een jaar lang op een schip ‘invriezen’ in het zee-ijs van de Noordpool. Dat is dus niet zomaar een onderzoek naar klimaatverandering...

'Hoe kan het dat juist de Noordpool zo snel opwarmt?' 'En heeft het smelten van het zee-ijs invloed op het klimaat op aarde?' Op die vragen wil een groep onderzoekers uit zeventien landen antwoord. Daarom varen ze in september dit jaar met de Duitse ijsbreker Polarstern vanuit Noorwegen naar de Oost-Siberische zee. Daar laten ze zich met schip en al invriezen in het ijs. 

Koud en donker

Het onderzoeksschip drijft daarna een jaar lang mee op zeestromingen onder het poolijs, richting de Atlantische Oceaan. Tussen Groenland en Spitsbergen, na een tocht van 2.500 kilometer, komt het schip (waarschijnlijk) weer terecht in open water. Het zal geen makkelijke reis worden, want in de winter is het op de Noordpool ijs- en ijskoud (-50 graden Celcius) en heel donker.

Ontdekkingsreiziger

De Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen deed ook al een keer zoiets. Hij liet zich in 1893 met een houten schip invriezen in het poolijs en hoopte dat hij via de stromingen het midden van de Noordpool zou bereiken. Zijn expeditie mislukte helaas, het schip ging niet de richting op die hij wilde. 

Laboratorium

De Polarstern is straks een soort drijvend laboratorium vol meetapparaten. Tussen de zeshonderd wetenschappers die meedoen aan dit project, zitten ook onderzoekers uit Nederland. Andere ijsbrekers en vliegtuigen zullen zorgen dat er eten en spullen voor de bemanning worden gebracht.

Anderen lazen ook: Deze 9 dingen wist jij (vast) niet over het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook