Beeld ANP

Spannende verkiezingsdag in Amerika

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het is vandaag een spannende dag in de Verenigde Staten. Mag president Trump nog vier jaar in het Witte Huis blijven, of gaat Biden de verkiezingen winnen? Een paar weetjes zodat je deze belangrijke verkiezingsdag extra goed kunt volgen.

Kiesmannen

Als je vandaag naar het nieuws luistert, gaat het vaak over kiesmannen. Dat zit zo: Iedere Amerikaanse staat wordt vertegenwoordigd door kiesmannen. Hoe meer inwoners, hoe meer kiesmannen. Zij kiezen officieel de president. De kandidaat die in een staat de meeste stemmen krijgt, krijgt daar alle kiesmannen. Ook als die maar nét wint. De kandidaat met de meeste kiesmannen wint de verkiezingen.

Swing States

Nog een woord dat echt bij de Amerikaanse verkiezingen hoort is Swing States. Van heel veel staten is het vooraf allang duidelijk of de meerderheid voor Biden of voor Trump gaat zijn. Maar er zijn ook een paar staten waarbij dat nog onzeker is: de Swing States. Dat zijn dus de spannendste staten voor de uitslag.

Uitslag

Wanneer de uitslag bekend is, is nog onduidelijk. Dit jaar zijn de verkiezingen extra ingewikkeld door de coronacrisis. Veel mensen hebben deze keer per post gestemd en het tellen van die stemmen gaat wel even duren. Toch zal de uitslag van een heleboel staten morgenochtend Nederlandse tijd al wel duidelijk zijn. Maar het kan best een paar dagen voordat alle stemmen in het hele land geteld zijn. En als de verliezer dwars gaat liggen, kan het ook een stuk langer duren. In 2000 duurde het wel 35 dagen voordat bekend werd wie gewonnen had.

Het is dus nog even afwachten wie de president van de Verenigde Staten wordt. Wie vind jij dat moet winnen?

 

Anderen lazen ook: Billie Eilish roept Amerikanen p tegen Trump te stemmen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook