Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD). Foto: AFP
Uitgelegd

Spanningen om Ethiopische mega-stuwdam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een enorme stuwdam in Ethiopië is feestelijk geopend. Het is de grootste dam van Afrika en die moet een gigantische bak energie gaan opwekken voor het land. Maar buurlanden Egypte en Soedan zijn er niet blij mee. Drie vragen en antwoorden.

Om wat voor dam gaat het? 

Ethiopië bouwt al meer dan tien jaar aan deze enorme dam in de rivier de Nijl. Zijn waterkracht moet miljoenen Ethiopiërs stroom gaan geven. Dit weekend is de dam met veel bombarie en een live ceremonie op tv officieel aangezet.  

Waarom staan Egypte en Soedan niet te juichen? 

Het water van de Nijl is niet alleen voor Ethiopiërs, maar ook voor Egyptenaren en Soedanezen van levensbelang. Het wordt gebruikt als drinkwater en miljoenen boeren gebruiken het voor hun gewassen. Omdat de dam in Ethiopië staat, kan dat land nu bepalen hoeveel water door de Nijl stroomt. Egypte en Soedan zijn daarom bang dat ze niet genoeg water meer krijgen.

De feestelijke openingsceremonie. Onder de foto gaat het artikel verder.

Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD). Foto: Amanuel SILESHI / AFP 

Wat nu? 

Egypte wil een afspraak maken over een minimale hoeveelheid Nijlwater die het land binnenkomt. Ethiopië wil daar niks van weten. Volgens president Abiy is er genoeg water voor iedereen. Ook zegt hij dat de dam óók voor Egypte en Soedan goed nieuws is, omdat zij mee kunnen profiteren van de opgewekte stroom.

In het filmpje van RTL Nieuws hieronder zie je de waterkrachtcentrale aan het werk:

 

Anderen lazen ook: Bij Nahla (10) is het kurkdroog door klimaatverandering

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook