
Speurtocht naar giftige reuzenberenklauwen
Plantenonderzoekers speuren naar plekken waar reuzenberenklauwen in Nederland groeien. Dat zijn giftige planten die voor nare brandwonden kunnen zorgen. De wetenschappers vragen iedereen die er eentje ziet dat te melden.
De reuzenberenklauw is een echte rotplant. In de bladeren en stengels zit een stofje, furocumarine, dat heel giftig is. In combinatie met zonlicht kan het zorgen voor flinke brandwonden. Ook huisdieren kunnen gewond raken door aanraking met de reuzenberenklauw.
Supersterk
De reuzenberenklauw groeit in Nederland op veel plekken, maar hoort hier eigenlijk helemaal niet thuis. De plant is hier honderd jaar geleden als bijzondere tuinplant uit het Kaukasusgebergte in Georgië heen gebracht. De plant had het hier zo naar zijn zin dat die enorm is gaan woekeren. De plant is namelijk ook nog eens supersterk. De zaden blijven in de grond wel zeven jaar in leven.
Paarse vlekken
De plant bloeit van juni tot augustus en valt daarom op dit moment goed op. De reuzenberenklauw bloeit met grote, witte bloemschermen en kan wel drie meter hoog worden. De bladeren hebben de vorm van klauwen. De stengel is hol met paarse vlekken en stevige haren.
Weg ermee
Plantenwetenschappers vragen iedereen die er eentje ziet dat te melden op waarneming.nl. Gemeentewerkers kunnen de planten dan weg halen.
Anderen lazen ook: Giftige kwallen gespot.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!