Voetbal

Sporten is leuk, maar soms ook gevaarlijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

Een verstuikte enkel of een gebroken duim, tijdens het sporten gaat er best vaak iets mis. Met name kinderen raken door sport vaak geblesseerd.

Misschien heb je het zelf ook wel eens meegemaakt: je trok een sprintje, maar je knie draaide verkeerd. Of je wilde een hockeybal stoppen en die kwam toen hard op je hand terecht. Vooral kinderen raken vaak gewond tijdens het sporten. Vorig jaar kwamen ruim 34 duizend kinderen tussen de vier en achttien jaar op de spoedeisende hulp terecht door een sportblessure. Dat meldt het kenniscentrum VeiligheidNL. 

Voetbal en gym


Vooral tijdens voetbal raken kinderen vaak gewond. Is dat dan zo’n gevaarlijke sport? Dat valt wel mee. Het hoge aantal komt doordat zo véél kinderen voetballen. Op de tweede plaats staat de gymles. Elk kind heeft gym, dus dat is ook niet zo gek. Daarna volgen paardrijden, hockey en wielrennen. Kinderen raken vooral vaak gewond aan hun schouder, maar ook blessures aan enkels, handen en polsen komen veel voor. 

Leren vallen


Je kunt wel wat doen om sportblessures te voorkomen. Bijvoorbeeld verschillende sporten doen. Daardoor word je handiger en val je minder vaak. Met een warming-up voor de training en wedstrijd worden je spieren warmer. Daardoor scheuren ze minder snel. En je kunt ook beter leren vallen. Vaak strek je je armen uit als je valt. Maar je kunt ze beter dichtbij je lijf houden.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Strengere regels voor jonge boksers of Sporten is gezond, maar sportkantine niet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik had laatst mijn knie en achillespees gescheurd en dat voelt niet fijn... Ik kon 2 maanden bijna niet lopen en dus eigenlijk niks doen...

Ik vind het goed dat er aandacht aan word besteed, maar ik vind dat het ook wel een beetje bij het sporten hoort.

Ik vind dit stukje leuk

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.