Foto: ANP

Sportende kinderen vinden spelen belangrijker dan winnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

'Hockeyclubs moeten stoppen met selectiewedstrijden voor kinderen.' Dat zei de landelijke hockeybond KNHB vorig jaar. Die bond vindt dat de selectie te veel stress oplevert. Kidsweek deed samen met het tv-programma De Monitor onderzoek naar jullie beleving van sport. 

Wie heeft het beste spelinzicht? Wie kan het hardst rennen? En wie laat de mooiste acties zien? Soms staan er meerdere mensen langs de lijn te kijken of de sporters het wel goed genoeg zijn om in een speciaal selectieteam te spelen. De hockeybond denkt dat dat erg stressvol kan zijn voor de kinderen. Daarom riepen zij sportverenigingen op om selectiewedstrijden af te schaffen. 

Zin in de wedstrijd

Kidsweek en De Monitor ondervroegen 350 sportende kinderen. Van alle deelnemers zit zestig procent in een selectieteam. Driekwart van alle ondervraagden heeft altijd zin in de wedstrijd en de helft vindt sporten zelfs leuker dan gamen of filmpjes kijken. Toch vindt acht op de tien het niet belangrijk om de wedstrijd te winnen. 

Zeventig procent zou het dan ook jammer vinden als de puntentelling wordt afgeschaft tijdens wedstrijden. Het merendeel van de ondervraagden sport twee keer per week: bijna vier op de tien. Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de vijf ondervraagde sporters echt voor de winst gaat tijdens een wedstrijd. Acht op de tien vindt het niet belangrijk om de wedstrijd te winnen.

Anderen lazen ook: Sporten is leuk, maar soms ook gevaarlijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind winnen niet het belangrijkste, maar het is wel leuker.
Net winnen is het leukst bijvoorbeeld: 2-1
Winnen met 14-0 is niet leuk

Doordat mijn vriendin in de hockeyselectie zit kan ze niet naar mijn kinderfeestje komen maar moet ze trainen.

Ik heb ook meegedaan

Ik vind spelen belangrijker want als je altijd wint is het niet meer leuk, maar winnen is soms wel leuk.

Ik zit zelf op hockey, Het is niet zo erg om te verliezen als je maar plezier hebt.
Maar het is altijd leuk om te winnen.
Als je alleen plezier hebt in winnen dan heb je gewoon pech

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.