Foto: ANP

Spot de zonsverduistering vandaag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Vandaag spelen de zon en de maan verstoppertje. De maan schuift even voor de zon, waardoor die voor een deel afgedekt wordt. Een gedeeltelijke zonsverduistering dus!

Om 11.18 begint het spel tussen de zon en de maan. Rond 13.31 houden ze er weer mee op. Kijk vooral in de lunchpauze even omhoog: rond 12.22 is het grootste deel van de zon bedekt. De weersomstandigheden zijn er vandaag perfect voor. Omdat het helder is, zal de verduistering goed te zien zijn. Zorg wel voor een speciale eclipsbril om je ogen te beschermen! 

Zon versus maan

Tijdens de zonsverduistering komt de maan tussen de zon en de aarde terecht. De zon is veel groter dan de maan, maar staat ook verder weg. Daardoor lukt het de maan toch om best wat zonlicht weg te houden.  

Gedeeltelijke zonsverduistering

Helemaal donker zal het vandaag niet worden. Een totale zonsverduisterging komt namelijk bijna niet voor in Nederland. Er glipt altijd wel zonlicht langs. Net als vandaag: zeventien procent van de zon zal geblokkeerd worden en het is dus een gedeeltelijke zonsverduistering. En ook dat is best bijzonder: de laatste keer dat de zon en de maan dit spel speelden was in 2015.

Heb je geen eclipsbril om de zon in te staren? Hier kun je de verduistering volgen via een livestream.

Anderen lazen ook: Mooie foto's: totale zonsverduistering.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook