Foto Reuters

Sprinkhanenplaag: hoe kunnen deze beestjes zo enorm veel vernielen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Al weken hebben Kenia, Ethiopië en Somalië last van reuzenzwermen sprinkhanen die de velden kaal knabbelen. Vier vragen over deze enorme ramp voor oostelijk Afrika.

Wat is dat voor vliegend vreetbeest?
De woestijnsprinkhaan. Zo heet-ie. Ze zijn een centimeter of negen en hebben vleugels waarmee ze wel 150 kilometer per dag kunnen afleggen. Een handjevol ervan kan niet zoveel kwaad. Dan zijn het gewoon gezellige springertjes. Maar soms kunnen ze, zoals nu, uitgroeien tot een verwoestende plaag.
Foto EPAHoe komt dat?
Waarschijnlijk door een paar tropische cyclonen van eind vorig jaar. Als het warm en nat is planten de sprinkhanen zich supersnel voort. Eén vrouwtje kan wel honderd eitjes leggen. De nieuwe vrouwtjes leggen ook weer eitjes. En binnen korte tijd heb je zwermen van honderden miljoenen die met z’n allen neerstrijken op een veld. Daar vreten de hongerlapjes met hun sterke kauwkaken de hele boel schoon op. En hop, weg zijn ze weer. Naar het volgende veld. Weer eten… Nog meer eitjes leggen… 
Foto EPAWat is het gevolg?
Een zwerm van veertig miljoen woestijnsprinkhanen kan in één dag evenveel eten als 35.000 mensen. Veel oogst is al vernield. En als in maart het regenseizoen begint, kunnen de zwermen nóg groter worden. Voedselexperts maken zich grote zorgen. De inwoners van oostelijk Afrika hebben normaal al zo weinig eten te verdelen.

Wat wordt er tegen gedaan?
Het enige dat goed werkt is vanuit de lucht wolken gif over de sprinkhanen spuiten. Dus daar zijn een paar sproeivliegtuigen nu druk mee bezig. Ook komt er een test met drones. Die gaan al vliegend tussen de sprinkhanen gif op de dieren spuiten in de hoop zo de plaag te kunnen stoppen.

Anderen lazen ook: Sprinkhanenstorm Las Vegas vanuit ruimte te zien.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het is erg dat de mensen dan geen eten hebben.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps