Landbouw_sproeien

Sproeiverbod voor boeren door de droogte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Na wéér een warme dag zetten veel boeren de sproeiers op hun weiland flink aan. Dat zit er voorlopig niet meer in voor boeren op de Veluwe, en in de Utrechtse en Gelderse vallei. Door de droogte mogen ze tien weken lang geen water uit beken en sloten halen.

Omdat de afgelopen tijd bijna geen regen viel, staat het water in beken, sloten en plassen stil. Als er nog meer water uit verdwijnt, is dat slecht voor de planten en dieren die in en rondom het water leven. Dat meldt het waterschap Vallei en Veluwe. 

Blauwalg

De zomers warmte zorgt ook voor andere problemen. In een plas in de provincie Utrecht zijn al blauwalgen gevonden. Dat zijn bacteriën die bij warm weer in het water gaan groeien. Als je gaat zwemmen in water met blauwalgen kun je flink ziek worden. 

Scheuren

Waterdeskundigen maken zich ook zorgen over dijken met een kleilaag, zogenaamde klei-op-veendijken. Door droogte, hitte en wind kan de klei uitdrogen en scheuren. Om te voorkomen dat de dijken langs rivieren barsten krijgen, worden ze in de provincie Utrecht nu twee keer per dag nat gemaakt.

Anderen lazen ook: Droogtealarm: 5 tips om water te besparen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook