Stephen Hawking

Spullen van beroemde ruimtekenner te koop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Stephen Hawking was natuurkundige, wiskundige én ruimtekenner. Hij maakte ingewikkelde onderwerpen voor veel mensen makkelijker te begrijpen en was daarom wereldberoemd. Stephen Hawking overleed begin dit jaar. Een paar van zijn spullen worden nu verkocht op een veiling. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.

Stephen Hawking leed aan de ernstige spierziekte ALS. Daarom zat hij een groot deel van zijn leven in een rolstoel. Na een operatie in 1985 kon hij ook zijn stembanden niet meer gebruiken. Daarom gebruikte hij een stemcomputer. Zo kon hij met mensen praten en zijn werk blijven doen.

Goed doel

In maart 2018 overleed Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van deze ziekte. Zijn familie heeft nu besloten dat een aantal van zijn spullen op een veiling verkocht mag worden voor een goed doel: onderzoek naar de ziekte ALS. Het gaat om 22 spullen: onder andere één van zijn rolstoelen, een bomberjack en een boek over een onderzoek naar het heelal. Stephen Hawking schreef het in 1965 voor de Universiteit van Cambridge, in Engeland.

Verwonderen

Toen het boek op internet verscheen zodat iedereen het kon lezen, zei Hawking: 'Met dit onderzoek hoop ik mensen te inspireren omhoog te kijken naar de sterren en niet naar hun voeten; zodat ze zich verwonderen over onze plaats in het heelal en proberen er iets van te begrijpen.'

Rolstoel

Het veilinghuis dat de spullen verkoopt, verwacht dat één van vijf gedrukte exemplaren van dat boek (met handtekening van de schrijver) tussen de 113.00 en 170.000 euro op kan brengen. De rolstoel levert waarschijnlijk tussen de 11.000 en 17.000 euro op. Tussen de spullen zit ook een script van één van de afleveringen van de serie The Simpsons waarin Hawking speelde.

Anderen lazen ook: Beroemde ruimtekenner overleden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het goed dat ze het zo doen. ik had hem een keer op tv gezien en het was interessant om naar te kijken ik vind de manier waarop hij praat leuk. ;-; jammer dat hij is overleden;-;

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.