Geen raketten maar vuurwerk boven Jeruzalem

Staakt-het-vuren tussen Israël en Palestijnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Vannacht geen raketten, maar vuurwerk boven Jeruzalem. Israël en de Palestijnse organisatie Hamas hebben een staakt-het-vuren afgesproken. Vannacht bleef het rustig. Maar waarom is blijvende vrede hier zo lastig?

Je kunt het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen alleen een beetje begrijpen door in de geschiedenis te duiken én je in te leven in beide partijen. Religieuze geschiedenis speelt een rol, bijvoorbeeld als het gaat om de stad Jeruzalem. Voor zowel het jodendom als de islam (en het christendom) is dit een belangrijke stad.

Op de vlucht

Het is goed om te weten dat het joodse volk eigenlijk al sinds de tijd van de Romeinen op de vlucht is. Overal waar joden zich vestigden, werden ze gediscrimineerd en vaak verjaagd. Al die tijd verlangden ze naar een eigen land zoals dat in hun bijbel beschreven staat. Omdat ze geloven dat hun god dit land heeft beloofd, voelt het voor de joden dat ze er recht op hebben. Onder andere door de verschrikkelijke massamoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden veel mensen dat het joodse volk dat land ook écht moesten krijgen: Israël.

Israël

Alleen woonden er al eeuwenlang mensen in het gebied waar Israël gesticht werd: Palestijnen, joden en andere bevolkingsgroepen. Ook al hadden ze niets tegen de joden; ze zaten er nou ook weer niet op te wachten dat een groot deel van hun woongebied van de ene op de andere dag werd weggegeven.

Oorlog

Buurlanden gingen zich ermee bemoeien en er braken een aantal oorlogen uit. De uitkomst was dat de Palestijnen moesten gaan wonen op de Westelijke oever van de rivier de Jordaan, op de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem. De rest van het gebied zou dan Israël zijn. Dit betekende dat veel Palestijnen moesten vertrekken uit hun dorp of stad.

Hamas

Veel Palestijnen vluchtten naar andere delen van de wereld. Ondertussen werden de Palestijnse gebieden streng bewaakt door Israëlische militairen en bouwde Israël joodse dorpen in de Palestijnse gebieden. Hierop reageerden de boze Palestijnen met aanslagen op joden en daar nam het Israëlische leger dan weer wraak op. Helemaal sinds de radicale Palestijnse beweging Hamas aan de macht is in de Gazastrook, zijn de spanningen in het gebied weer toegenomen.

Staakt-het-vuren

Een paar weken geleden besloot een Israëlische rechter dat zestig Palestijnse families in Jeruzalem moeten verhuizen om plaats te maken voor Joodse gezinnen. Veel Palestijnen zijn daar heel boos over. Demonstraties liepen uit de hand en Hamas vuurde raketten af op Joodse wijken. Het Israëlische leger gooide bommen op gebieden waar vooral Palestijnen wonen. Sinds donderdagavond is er een staakt-het-vuren. Mensen gingen juichend de straat op om dat te vieren.

Anderen lazen ook: Drie kinderen vertellen over geweld in Israël en Palestijnse gebieden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook