Foto: Oertijdmuseum

Stagiair Tom ontdekt nieuwe dino-soort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een nieuwe dino-soort ontdekken: misschien droom jij er wel van. Een Utrechtse student is het (hoogstwaarschijnlijk) echt overkomen.

De Diplodocus is één van de bekendste dino’s. Hij heeft een lange nek met kleine kop, een enorme staart en een gestekelde rug. In 2018 kwam er een Diplodocus-skelet van zo’n 150 miljoen jaar oud binnen in het Oertijdmuseum in Boxtel. Het museum had de dino gekocht van een museum in Zwitserland, die ‘m weer vanuit Amerika hadden laten verschepen.

Andere soort, dezelfde familie

Maar toen stagiair Tom de taak kreeg om even te dubbelchecken of het wel écht een Diplodocus was, liep alles anders. ‘Om te onderzoeken om welke soort dinosaurus het gaat, kijk je naar de hoek waarin de botten staan’, vertelt hij aan het Brabants Dagblad. ‘Naar de lengte, de vorm van de stekels, dat soort dingen.’ Hij ontdekte dat dit skelet verschilt van de Diplodocus. ‘Deze dinosaurus komt wel uit dezelfde familie’, aldus Tom. ‘Een bepaalde familie langnekken. Daar zijn iets van twaalf verschillende soorten van. Deze zit tussen twee wat minder bekende soorten in.’

Nieuwe naam

Als Tom echt gelijk heeft, is er dus een nieuwe soort ontdekt. Voor het zover is, moet er nog wel onderzoek gedaan worden. Ondertussen is het Oertijdmuseum wel al bezig met het bedenken van een nieuwe naam voor de soort. Maar die verklappen ze pas als ze zeker weten dat de soort echt nieuw is. 

Wil je het skelet zien? Vanaf 1 maart is -ie (als corona het toelaat) in het Oertijdmuseum te bekijken. 

Anderen lazen ook: Megagrote vleesetende dino ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook