Felicette

Standbeeld voor ruimtekat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Grote kans dat jij nog nooit van Félicette hebt gehoord. Onterecht eigenlijk, want deze kat heeft geschiedenis geschreven. Een halve eeuw geleden was zij de eerste kat in de ruimte! En dat verdient een standbeeld, vinden mensen nu.

In oktober 1963 werd Félicette door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES de ruimte ingeschoten voor onderzoek. De raket vloog op het hoogtepunt zo'n tweehonderd kilometer boven de aarde. Na een reis van dertien minuten, stond de poes weer veilig op de grond. Toch liep het avontuur slecht af voor Félicette. Terug op aarde lieten wetenschappers haar inslapen zodat ze konden zien wat de ruimtereis met haar hersenen had gedaan.

Standbeeld

De Brit Matthew Serge Guy vindt dat te veel mensen niet (meer) weten wie Félicette is. Hij begon een inzamelingsactie en heeft de afgelopen tijd in totaal bijna 50.000 euro verzameld. Van dat geld wordt een bronzen standbeeld gemaakt dat volgend jaar af moet zijn: 55 jaar na de bijzondere ruimtereis. Het beeld komt in Parijs te staan, omdat Félicette in de Franse hoofdstad woonde. Hoe het eruit gaat zien? Het zal je niet verbazen... iets met een kat én een raket.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Is dit de langste kat op aarde?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Is dat dan wel leuk voor die kat? Vraagtzichaf

DAT IS ECHT HEEL GEMEEN DAT DIE 'WETENSCHAPPERS' DAT POESJE GEWOON LATEN INSLAPEN ALLEEN MAAR OMDAT ZE WILDEN ZIEN WAT DIE RUIMTE-REIS MET Z'N HERSENEN HEEFT GEDAAN!!!!!!!!!!!!!!! ECHT OH MY GOD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oeps Rentweg Duimomlaag

Er is een fout in het stukje er staat tweehonder maar ik denk dat het tweehonderd moest zijn Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Dat is cool dat die kat geschiedenis heeft geschreven en dat die kat in de ruimte is geweest

Ik ben vandaag (24-11) jarig Blij

Ik vond het goed dag ze een standbeeld van hem maken!!
Duimomhoog

Super meneer.

Er staat een spellingsfout in de viernaarlaatste zin

Powerrrrrrrrr kat Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen

En,wat heeft de ruimte reis met de hersenen van de poes Felicette gedaan?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.