Freya hield van luieren op boten foto AFP

Standbeeld voor walrus Freya

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Freya verdient een standbeeld! Dat vindt de Noor Erik Holm. De walrus werd in Noorwegen gedood omdat mensen haar niet met rust lieten. Veel dierenliefhebbers zijn daar boos over en doneerden binnen een paar dagen genoeg geld voor het standbeeld. 

Walrus Freya was al even op reis door Europa. Normaal gesproken komt het dier in het noordpoolgebied voor, maar vorig jaar dook ze ineens in Nederland op. Dierenkenners denken dat ze zover op reis is gegaan omdat ze in de war is geraakt door het lawaai van schepen of ver moest zwemmen om genoeg eten te vinden.

Luieren op boten

Na haar bezoek aan Nederland ging Freya naar Groot-Brittannië en daarna in Noorwegen op. Ze bracht haar dagen door met zwemmen en luieren op boten. Met haar zeshonderd kilo liet ze heel wat boten zinken.

Inslapen

Zo’n walrus in de haven is natuurlijk een hele bezienswaardigheid en daarom kwamen veel mensen naar Freya kijken. Terwijl het dier eigenlijk met rust gelaten moet worden omdat ze anders stress krijgt. De Noorse politie probeerden walrusspotters op afstand te houden, maar mensen waren niet te stoppen. En daarom werd besloten om Freya in te laten slapen.

Boos

Dierenliefhebbers zijn daar boos over. ‘We kunnen en mogen de natuur niet doden of verwijderen als het ons in de weg staat’, zegt Erik Holm op inzamelingssite Spleis. In een paar dagen werd genoeg geld opgehaald om het standbeeld te laten maken. Mocht Holm daar toch geen toestemming voor krijgen dan gaat het geld naar het Wereld Natuur Fonds in Noorwegen.

Anderen lazen ook: Filmpje: walrus Freya op onderzeeër.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook