Foto: Reuters

Standbeelden onder vuur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In Bristol duwden boze demonstranten het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in de rivier. In Londen viel slavenhandelaar Robert Milligan van zijn sokkel. Het waren niet de enige standbeelden die de afgelopen tijd van hun voetstuk vielen. Welke standbeelden moesten het nog meer ontgelden?

Brussel: Leopold II

Koning Leopold II (1865-1909) werd bekend om zijn prachtige gebouwen. Maar hij richtte ook een kolonie op in Congo. De bevolking liet hij op zijn rubberplantages werken. Ze werden vreselijk behandeld en veel Congolezen kwamen om. De Belgische Noah (14) wil af van de standbeelden van deze koning. Hij haalde al meer dan 60.000 handtekeningen op. Op verschillende plekken in België werden al beelden van Leopold II vernield. 

Foto: Shutterstock

Leopold II in Brussel

Bristol: Edward Colston

In Groot-Brittannië gooiden demonstranten deze week een beeld van Edward Colston in de rivier. In de zeventiende eeuw was hij slavenhandelaar. Hij haalde tienduizenden mensen uit Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika, waar hij ze verkocht als slaaf. 

Edward Colston wordt in het water gegooid

Londen: Winston Churchill

Winston Churchill wordt nog altijd gezien als de Britse premier die de nazi’s versloeg in de Tweede Wereldoorlog. Maar hij had ook een andere kant. Hij vond witte mensen beter dan zwarte mensen, en wilde het witte ras zelfs ‘zuiveren’. In Londen schreven mensen ‘Black lives matter' op zijn standbeeld.

Foto: ShutterstockWinston Churchill in Londen

Londen: Robert Milligan

Boem, daar ging ook het beeld van Robert Milligan deze week. De slavenhandelaar uit de achttiende eeuw stond voor het Londen Museum. De burgemeester van Londen liet het weghalen. Hij wil af van alle standbeelden die met slavernij hebben te maken. Er werd gejuicht toen Milligan van zijn sokkel viel. 

Foto: Reuters

Robert Milligan wordt weggehaald in Londen

Richmond: Robert E. Lee 

In het Amerikaanse Richmond willen mensen af van een beeld van Robert E. Lee. De generaal vocht tegen de afschaffing van de slavernij. Het standbeeld werd al vaker vernield. Toch mag het beeld nog niet worden weggehaald, besloot een rechter. 

Foto: Shutterstock

Robert E. Lee in Richmond

Oxford: Cecil Rhodes 

In Oxford is veel discussie over een standbeeld van Cecil Rhodes. Het staat op het universiteitsgebouw. Rhodes begon een Britse kolonie en werd steenrijk door zijn diamantbedrijf in Zuid-Afrika. In 2015 werd al een beeld van hem weggehaald in Zuid-Afrika. In Oxford proberen tegenstanders dat voor elkaar te krijgen met een petitie. 

Foto: ReutersBeeld van Cecil Rhodes bij de Universiteit van Oxford

 

Anderen lazen ook: Stije was bij protest op de Dam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hoezo belachelijk snap je niet dat deze mensen boos zijn. Die standbeelden moeten weg als je deze samenleving bij elkaar wilt houden.
Ik wil niet gemeen zijn maar ok..

Rentweg Dat doen ze wel alleenmaar voor de politie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.