ANP

Statiegeld en dure pakketjes: dit zijn de nieuwe regels morgen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Koopjesjagers opgelet! Morgen, 1 juli, veranderen een paar regels in Nederland. Zo wordt het duurder om een pakketje uit het buitenland te kopen én komt er statiegeld op plastic flesjes. Kidsweek zet een paar van deze nieuwe regels voor je op een rijtje:

1. Pakketjes van buiten Europa worden duurder

Bestel jij graag pakketjes uit het buitenland? Let dan vanaf morgen goed op. Spullen van webshops als AlieExpress en Wish worden duurder. Tot nu toe hoefde je geen extra geld te betalen op spullen uit het buitenland die goedkoper waren dan 22 euro. Dankzij een nieuwe regel moet dit voortaan wel. Dat betekent dat deze pakketjes 21 procent duurder worden. Een product van 3 euro wordt hierdoor 3,63.

2. Statiegeld op flesjes

De afgelopen jaren kreeg je alleen statiegeld op grote plastic flessen, zoals literflessen cola. Vanaf morgen krijg je ook geld als je kleine plastic flesjes inlevert bij de supermarkt. Elk flesje kost 15 cent meer, maar dat krijg je bij het inleveren weer terug. De regering hoopt dat mensen hierdoor minder plastic in de prullenbak gooien.

3. Loon gaat omhoog

In Nederland hebben we afspraken gemaakt over het geld dat mensen minstens moeten verdienen als ze werken. Dit heet het minimumloon. Deze regel zorgt ervoor dat iedereen eerlijk betaald wordt en genoeg geld heeft om te leven. Vanaf morgen krijgen mensen met het minimumloon zo’n zestien euro meer.

4. Strengere alcoholregels

Twee kratten bier voor de prijs van één. Deze aanbieding kom je vanaf morgen niet meer tegen. Een nieuwe wet zorgt ervoor dat winkels geen hoge korting meer op alcohol mogen geven. Ook worden mensen die alcohol willen kopen en drinken beter gecontroleerd op hun leeftijd. Alcohol kopen en drinken is verboden voor mensen onder de achttien jaar.

Anderen lazen ook: Schone straten door statiegeld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook