islam scholen nederland

Steeds meer leerlingen op islamitische basisscholen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het aantal leerlingen in het islamitisch onderwijs nam in tien jaar tijd met 60 procent toe. Zo blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo).

De groei in het islamitisch onderwijs is best opvallend. Het aantal leerlingen in het protestants en katholiek onderwijs is namelijk al jarenlang redelijk gelijk. Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in Nederland nam daarentegen in tien jaar tijd met ruim 60 procent toe.

Beste Cito

Het islamitisch basisonderwijs telde in 2008 9.324 leerlingen. In 2018 waren dit er 15.078. Dat het islamitisch onderwijs groeit heeft te maken met een verbeterde kwaliteit op de scholen', vertelt religiewetenschapper en onderwijskundige Cok Bakker van de Universiteit Utrecht, aan de Volkskrant. Islamitische scholen scoren bijvoorbeeld al vijf jaar op rij het beste op de Cito-toets.

Eén op de acht

In Nederland zijn nu 54 islamitische basisscholen en twee islamitische scholen voor voortgezet onderwijs. Ongeveer één op de acht moslimkinderen gaat naar een islamitische basisschool. Dat is iets meer dan een procent van alle basisschoolleerlingen, 1,07 om precies te zijn. Ter vergelijking: iets meer dan 60 procent van de Nederlandse kinderen gaat naar een protestantse of katholieke basisschool.

Of het een goede ontwikkeling is, dat weet Bakker niet: ‘Het staat buiten kijf dat kinderen beter leren in een omgeving die vertrouwd is en veilig aanvoelt. Maar voor diversiteit valt ook iets te zeggen. Daar kun je immers ook van leren. Je moet met verschillen kunnen omgaan', zegt hij erover tegen de Volkskrant.

Anderen lazen ook: 3 vragen over salafistische scholen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps