Foto: Sander Koning
Uitgelegd

Steeds meer mensen naar de voedselbank

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Wanneer je niet genoeg geld hebt om al je boodschappen te doen, kun je in Nederland terecht bij de voedselbank. Sinds begin dit jaar doen steeds meer mensen dat. Hoe zit dat?

Wat is er aan de hand?

Volgens Voedselbanken Nederland is het aantal mensen dat naar de voedselbank gaat sinds januari met ongeveer 15% gestegen. Dat zijn ongeveer zesduizend gezinnen meer dan daarvoor. Het zijn niet alleen mensen met een laag inkomen, maar ook steeds meer mensen die gemiddeld verdienen. 

Hoe kan dat?

Dat komt onder andere door de gestegen energieprijzen. Doordat gas duurder is geworden, blijft er minder geld over voor andere dingen, zoals boodschappen. Gezinnen die weinig spaargeld hebben, moeten dan sneller hulp vragen. Maar de stijging komt ook doordat Oekraïense vluchtelingen tijdelijk hulp krijgen van de voedselbank.

Is er dan nog wel genoeg eten bij de voedselbank?

Op dit moment zijn er nog geen tekorten. De voedselbank krijgt vooral eten dat anders zou worden weggegooid, bijvoorbeeld van bedrijven en supermarkten. Dat krijgt zo toch een goede bestemming. Maar omdat supermarkten proberen minder voedsel te verspillen, blijft er wel steeds minder over. Dat zou uiteindelijk wel voor problemen kunnen zorgen.

Anderen lazen ook: Damian (12): 'Ik word weleens uitgescholden omdat ik blut ben'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook