Gletsjer in Peru  Bron: AFP

Steeds meer smeltende gletsjers in Peru

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

De aarde wordt steeds warmer. Dat is goed te merken in Peru, waar gletsjers heel snel smelten. De afgelopen jaren is daar bijna dertig procent van het gletsjerijs verdwenen.

Gletsjers zijn een soort bevroren rivieren op ijsbergen. Die zijn er een hoop in het Andesgebergte in Peru. Ze zijn heel belangrijk voor het land. In het droge seizoen stroomt er water van de gletsjers de rivieren in, naar steden en akkers toe. Zo is er genoeg drinkwater en hebben de boeren water voor hun akkers.

Gesmolten

Maar als het zo doorgaat, gebeurt dat dus niet meer. In het Andesgebergte zijn bergen die tot wel zes kilometer hoog zijn. Op veel van die bergen liggen gletsjers. Maar tussen 2000 en 2016 is bijna dertig procent van het ijs gesmolten. En het smelten gaat ook nog eens steeds sneller: tussen 2013 en 2016 ging dat vier keer sneller dan de jaren ervoor. Dat hebben Duitse onderzoekers laten weten aan The Cryosphere, een tijdschrift over wetenschap.

Warme kust

Het ligt niet alleen aan de opwarming van de aarde. In Peru is het water voor de kust in sommige perioden extra warm. Dat heet El Niño (zie het filmpje hieronder). Het warme water heeft effect op het plaatselijke klimaat en warmt het Andesgebergte op. Het regent dan ook extra veel, waardoor het ijs nog sneller smelt. 

Anderen lazen ook: Italiaanse gletsjer zakt naar beneden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps