Foto: ANP

Steeds meer stadsvogels verhuizen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Het gaat niet goed met vogels in Nederlandse steden. Dat zeggen onderzoekers. Merels, mussen, eksters en koolmeesjes: ze trekken langzaam weg uit de drukke stad en gaan op zoek naar rustigere plekken.

Stadsvogels broeden in gebieden waar veel huizen staan. Meer dan de helft van die vogels heeft het moeilijk, zien onderzoekers van vogelonderzoeksbureau Sovon. Ze tellen er steeds minder. Doordat er steeds dichter op elkaar gebouwd wordt in de stad. En omdat mensen hun tuin vaker vol leggen met alleen maar tegels.

Verdwenen vogel

Het gaat al een paar jaar niet goed met sommige stadsvogels. Vooral kauwen, merels en spreeuwen verhuizen. En de kuifleeuwerik, een bruine fladderaar met een kuif op zijn koppie, is zelfs helemaal uit de stad verdwenen.  

Nieuwe stadsbewoners

Met één soort gaat het wel heel goed: de huiszwaluw. Dat vogeltje ziet de stad nog wel als zijn thuis. En er zijn ook nieuwe stadsbewoners. De blauwe reiger spot je bijvoorbeeld vaker. Die is niet zo bang voor drukte. En de slechtvalk, een echte roofvogel, vindt de stad ook wel een fijn thuis. Op hoge kantoorgebouwen maakt-ie nesten, en jagen doet hij op duiven. 

Anderen lazen ook: Tim (15): 'Vogelspotten is juist spannend'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps