Steeds meer tekenbeten in Nederland. Foto: ANP

Steeds meer tekenbeten: zo voorkom je dat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Steeds meer mensen worden gebeten door een teek. Niet fijn, want een tekenbeet kán de ziekte van Lyme overbrengen. Hoe voorkom je zo'n beet?  

We tellen nu zo'n 1,5 miljoen tekenbeten per jaar in Nederland. Dat is een stuk meer dan een jaar of tien geleden. Waarschijnlijk komt die stijging doordat het steeds warmer wordt in ons land. En de beestjes zijn dol op hitte. In de maanden juni en juli worden de meeste mensen gebeten. Dat komt doordat we dan meer in de natuur zijn. En daar zitten de beestjes ook. 

App

Teken lijken een beetje op kleine spinnetjes. De beestjes voeden zich met bloed, van dieren of van mensen. De meeste tekenbeten zijn onschuldig, maar teken dragen ook ziektes met zich mee, bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Veel mensen weten niet precies waar en wanneer ze een tekenbeet op kunnen lopen. Om ze daarbij te helpen, is de NatureToday-app gelanceerd. Die geeft informatie over op welke plekken de teken op dat moment (kunnen) zitten. En hij waarschuwt je dat je je moet checken nadat je buiten bent geweest. 

Hier alvast vijf tips om jezelf tegen tekenbeten te beschermen.
 

1. Teken houden van hoog gras in de schaduw en dode bladeren bij bomen en struiken. Blijf daarom op de paden en vermijd plekken met dichte begroeiing.
 
2. Draag dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen. Stop je broekspijpen in je sokken.
 
3. Spuit je kleren en je blote huid in met een insectenwerend middel waarin DEET zit.
 
4. Controleer jezelf altijd als je in de natuur bent geweest. Teken kruipen vaak naar warme plekken, zoals je knieholtes, liezen, oksels, billen en achter je oren of bij de haargrens in je nek.
 
5. Controleer ook je kleren. Teken overleven niet als je de kleren in de wasmachine op 60°C wast.

Anderen lazen ook: Week van de Teek: 5 tips tegen beten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

We moet beter zorgen voor het klimaat want als we beter zorgen voor het klimaat dan wordt het ook minder warm in ons land en hebben we ook minder teken.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.