Foto: Kidsweek

Stelling: Apps moeten zelf schermtijdregels instellen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Kattenfilmpjes kijken of dansjes in Insta Reels nadoen. Het zorgt allemaal voor een goed humeur (én losse heupen), maar stiekem kost het enorm veel tijd. Juist als ik eigenlijk zou moeten slapen, is het verleidelijk om op mijn telefoon te blijven kijken. En niemand die mij zegt dat mijn schermtijd voorbij is… Voor mij zou het dus handig zijn als een app dat doet. Precies dat gebeurt nu in China. Daar is een nieuwe videoapp gelanceerd die je maximaal veertig minuten per dag kunt gebruiken. En er zijn daar meer strenge schermregels. Voor kinderen onder de veertien jaar is de Chinese versie van TikTok alleen tussen zes uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds te gebruiken. En online gamen mag maar drie uur per week en dan alleen in het weekend, niet doordeweeks.  

Geen gezeur  

Het zou mij best goed uitkomen als deze regels ook in Nederland worden ingevoerd. Want dat getuur op het scherm is niet alleen enorm verslavend, maar ook slecht voor je ogen. Ook die tijdslimiet van tien uur ’s avonds vind ik slim. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je door het licht van je scherm minder goed slaapt. En slaap is heel belangrijk. Maar het grootste voordeel vind ik wel dat dan voor iedereen dezelfde regels gelden. Je hebt dan niet het gezeur dat jouw ouders strenger zijn dan die van je vrienden, of andersom.  

Stelling: Apps moeten zelf schermtijdregels instellen  

Anna (12): oneens 

‘Voor sommige kinderen zou het wel handig zijn, maar ik denk dat de meesten heel goed zelf kunnen bepalen wat goed voor ze is. Ik zet heel soms zelfs een klokje als ik aan het gamen ben. En je kunt ook gewoon afspraken met je ouders maken.’ 

Wester (12): eens 

‘Dat de app-makers zélf een limiet aangeven, vind ik goed. Ze willen veel verdienen en toch maken ze zo’n regel zodat kinderen niet verslaafd raken. Met deze grens krijg je geen stress. En veertig minuten is trouwens best veel.’ 

Anderen lazen ook: TikTok veilig gebruiken doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook