Stelling: Artiesten mogen geen oude liedjes hergebruiken

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Door Redactie
Kidsweek

Ik ben gek op muziek. En dan vooral van de top-40. Deze afspeellijst zet ik echt overal op: onder de douche, onderweg, tijdens het eten. Uit volle borst blèr ik dan met de nummers mee. Toch was ik verbaasd toen ik laatst in één keer kon meeneuriën met Als je bij me blijft, het nieuwe nummer van Jack $hirak. Ik had het niet eerder gehoord en toch zong ik vrolijk ‘la la la la la’ mee. De melodie was namelijk precies hetzelfde als die van All around the world (La La La La La) dat dik twintig jaar geleden door een Duitse groep is uitgebracht. Jack $hirak had de melodie gewoon gebruikt en er een eigen Nederlandse tekst bij bedacht.

Oude nieuwe hits

En hij is niet de enige artiest die van een oude hit een nieuw nummer maakt. Veel Nederlandse artiesten doen dat. Natuurlijk wel met toestemming van de oorspronkelijke makers. Kriss Kross Amsterdam, Antoon en Sigourney K gebruikten bijvoorbeeld de melodie van het nummer Have you ever been mellow (1996) van de Nederlandse houseband Party Animals voor hun nieuwe liedje Vluchtstrook. Hoewel lang niet alle luisteraars die oude nummers zullen kennen, vind ik het wel een heel makkelijke manier om een hit te scoren. Verzin liever je eigen muziek.

Stelling: Artiesten mogen geen oude liedjes hergebruiken

Indy (11): Oneens

‘Artiesten mogen best oude deuntjes gebruiken voor een nieuwe hit. Muziek luister je voor de lol. Als het nummer leuk is, dan maakt het mij niet zoveel uit waar het vandaan komt.’

Duco (10): Eens

‘Veel artiesten doen echt nauwelijks moeite en scoren toch een hit. Ik vind het ook oneerlijk voor kinderen die niet weten dat het deuntje van een oud nummer komt. Zo pronken de artiesten met andermans veren.’ 

[embed:render:full:node:63472]