Beeld: Kidsweek

Stelling: Barbecueën moet verboden worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens met redacteur Judie?

Zodra het ook maar een beetje lekker weer is, komen de appjes binnen. ‘Vanavond bbq, neem je eigen vlees mee!’ Maar rond smeulende kooltjes staan wachten tot m’n eten halfgaar wordt, is niet echt mijn ding. Als ik überhaupt aan dat zwartgeblakerde spiesje toekom. Want meestal duurt het zo lang dat ik de hele broodmand al heb leeggegeten en dus vol zit als -ie klaar is.

Zes keer per jaar?!

Toch zijn veel mensen dol op barbecueën. Zo’n 95% van de Nederlanders doet het minstens één keer per jaar. 40% zelfs zes keer of vaker. Daar snap ik helemaal niks van. Ik vind het niet alleen niet leuk, het is ook hartstikke vervuilend. Er komen namelijk een hoop broeikasgassen en giftige stoffen bij vrij. Slecht voor jou én voor het milieu. 

Grill-master 

Nou kun je zeggen: dan gaan we toch over op de elektrische of gasvariant? Tja. Dan heb je inderdaad minder rook. Maar dat weerhoudt de echte grill-master er heus niet van z’n malse steak erop te braden. En dat is precies mijn volgende bezwaar. Ondanks alle vegetarische opties in het barbecueschap, gooien de meeste Nederlanders nog hompen vlees op die grill. Barbecuepakketten bevatten, volgens Milieu Centraal, 250 tot 900 (!) gram vlees per persoon. Je leest het goed: dat is bijna een kilo. En vlees eten is, zoals we allemaal weten, helemáál slecht voor het klimaat. Ik zie dus maar één oplossing: weg met dat ding.   

Stelling: Barbecueën moet verboden worden 

Zinedine (9): Oneens  

‘Het zou goed zijn voor het milieu als we het minder deden, maar het is té leuk om helemaal niet meer te doen. Het is gewoon heel gezellig. Eén keer per maand vind ik een beter plan dan het totaal verbieden.’ 

Sofia (10): Oneens 

‘Barbecueën mag van mij wel blijven. Het is heel lekker en gezellig, vooral in de zomer.  En je kunt er ook groente op doen, dan heb je dat probleem met vlees in elk geval niet. Toevallig ben ik het nu ook aan het doen. Wat we eten? Worstjes en hamburgers!’ 

Anderen lazen ook: Zo breng je duurzaam de warme dagen door

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook