Stelling

Stelling: Boeven moeten vaker als straf boeken lezen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Wie de wet overtreedt, hangt soms een fikse gevangenisstraf boven het hoofd. Niet iedereen is het eens met deze manier van boeven een lesje leren. Ook ik zet er soms mijn vraagtekens bij. Wat leer je nou van opgesloten worden? Een rechter uit Groot-Brittannië twijfelde ook toen hij een man voor zijn neus kreeg bij wie racistische documenten op zijn computer waren gevonden en instructies voor het maken van wapens en explosieven. De rechter liet de man eerst beloven nooit meer van dit soort documenten te lezen. Daarna gaf hem als straf de opdracht om boeken van grote Britse schrijvers te lezen.

Leren 

Nu vind jij lezen misschien ook de grootste straf die er bestaat, maar daar is het de rechter niet om te doen. Hij hoopt dat de man door de boeken meer leert over de wereld en zo zijn extreme ideeën kwijtraakt. Over een tijdje moet hij terugkomen om te testen of hij echt iets heeft opgestoken. Een heel goede oplossing, als je het mij vraagt. Door boeken te lezen, leer je meer over andere culturen en de gevoelens van andere mensen. Hierdoor haalt de man het hopelijk nooit meer in zijn hoofd om een bom te maken of iemand pijn te doen. Ik vind daarom dat deze straf vaker gegeven moeten worden. Van boeken lezen wordt toch iedereen beter?

Stelling: Boeven moeten vaker als straf boeken lezen. 

Roos (11) Eens:

‘Het ligt er wel aan wat iemand heeft gedaan. Als het iets héél erg is, vind ik dat je als straf boeken moet lezen ín de gevangenis. Als mensen lezen over hoe mooi de wereld is, willen ze hem vast niet meer stuk maken.’

Joas (10) Eens:

‘Ik vind het een goede straf, vooral als je heel veel boeken moet lezen. Misschien lezen de boeven daarin ook wel nieuwe dingen, waardoor ze een hobby vinden. Zo hebben ze voortaan andere dingen te doen.’

Anderen lazen ook: Stelling: Maak lessen in ontspannen verplicht op school.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook