Stelling: de schoolweek moet naar vier dagen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Stelling: de schoolweek moet naar vier dagen

Werken bij Kidsweek is natuurlijk het leukste wat er is, maar van een vrije dag kan ik ook erg genieten. Van een dagje lummelen en niksen krijg ik altijd weer energie én nieuwe ideeën voor de krant. En daarin ben ik niet de enige. In Groot-Brittannië deden vorig jaar ruim drieduizend volwassenen mee met een experiment. In plaats van vijf dagen werkten ze een half jaar lang vier dagen. Ze kregen net zoveel betaald, maar de afspraak was wel dat ze in die vier dagen net zoveel werk moesten doen als eerder in vijf. En wat bleek? Bijna iedereen vond het heerlijk. Werknemers werkten op hun werkdagen net een beetje harder en genoten daarna van hun extra vrije dag.

Extra spelen

Als dat bij volwassenen werkt dan kan dat bij kinderen ook, lijkt me. Waarom zouden we ook schoolweken niet een dagje korter maken? Dan doet iedereen vier dagen een beetje meer z’n best en heb je een extra dag om te spelen of te sporten. Of om te lummelen natuurlijk. Dat is dan meteen ook een prima oplossing voor het tekort aan meesters en juffen. Want ook hun vak wordt een stuk aanlokkelijker met elke week een extra dagje vrij.

Stelling: De schoolweek moet naar vier dagen

Anne (11), oneens

‘Het tempo op school is nu precies goed. Het lijkt me niet fijn als alles ineens sneller gaat. Helemaal niet als je moeite met leren hebt. Ik denk ook niet dat meer mensen les willen gaan geven, want je hebt nu al veel vakantie in het onderwijs.’

Mira (12), oneens

‘Het lijkt mij niet fijn om de stof van vijf dagen ineens in vier dagen te proppen. Ik vind het ook helemaal niet erg om vijf dagen naar school te gaan. In de coronatijd ben ik er juist achtergekomen dat ik dan mijn vrienden en vriendinnen echt mis.’

[embed:render:full:node:64651]