Stelling Charlotte

Stelling: Deense tv-serie over superlange piemel moet kunnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

In Denemarken is er een nieuwe kinderserie op tv: Jan Pieleman (John Dillermand). Jan Pieleman heeft de langste piemel van de hele wereld. Hij kan ‘m uitschuiven tot aan de andere kant van de straat en dan zelfs nog de hoek om. En hij kan er van alles mee: honden uitlaten, vliegen aan een tros ballonnen, ijsjes stelen, leeuwen temmen, een vlag hijsen… Maar er gaat ook weleens wat mis. De barbecue ermee aansteken bijvoorbeeld. Auw!  

Om te lachen 

Jan Pieleman is gemaakt van klei. Een echte piemel zie je niet. Meer iets wat lijkt op een staart. Hij houdt zijn broek ook altijd aan. Kinderen vinden het grappig, zo’n man met een giga-mega-uitschuifpiemel. Maar sommige volwassenen niet. Omdat het over de piemel van een volwassen man gaat, en dat vinden ze niet geschikt voor kinderen. De makers vinden dat jammer. Zij vinden het juist belangrijk om verhalen te kunnen vertellen over lichamen. Volwassenen denken bij piemels misschien aan seks, kinderen nog niet.

Superborsten

Dat het onderwerp zo wordt uitvergroot (hihi), maakt het juist grappig. Jan Pieleman laat kinderen lachen, maar leert hen ook wat wel en niet netjes is. Als een vrouw bijvoorbeeld zegt dat Jan zijn piemel in zijn broek moet houden, dan luistert hij daarnaar. Daarom vind ik dat de serie ook in Nederland best mag worden uitgezonden. Misschien moet er dan ook een vrouwelijke versie komen met superborsten. Dat is wel zo eerlijk. 

Stelling: Deense tv-serie over superlange piemel moet kunnen 

Wart (11): Eens

‘Als het zoals nu niet in beeld komt als echte piemel, vind ik het niet erg. Dit is gek, Pinokkio-achtig. Als ik vijf zou zijn, zou ik dit grappig vinden. Als het wel herkenbaar was als piemel, zou ik het iets voor kinderen in groep 8 vinden. Dan krijg je ook seksuele voorlichting.’  

Naam: Sade (11): Oneens

‘Ik zou meteen zappen, of heel kort kijken of het beter wordt. Dit klinkt gewoon raar, niet leuk. Ik kan wel dingen verzinnen die grappiger zijn. Een vrouwelijke versie? Dat lijkt me even erg. Ik kijk liever naar avonturenseries en sitcoms.’ 

We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook