Foto: Kidsweek

Stelling: Een hologram van een overleden persoon gaat te ver

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Ontroerende toespraken, mooie foto’s en video’s en persoonlijke details als bloemen en muziek. Op een begrafenis of crematie wordt vaak geprobeerd om een compleet mogelijk beeld te geven van degene die is overleden. Erg mooi, want zo laten mensen goed zien waarom degene zo dierbaar voor hen was. 

Stapje verder

HEREweHOLO gaat nog een stapje verder. Dit Nederlandse bedrijf maakt hologrammen van mensen die tijdens de dienst op ware grootte in de zaal geprojecteerd worden. Door zo’n optische illusie in 3D lijkt het alsof iemand echt aanwezig is en je kunt hem of haar van meerdere kanten bekijken. Iemand kan zo zelf alle dierbaren welkom heten, nog een laatste grap vertellen of zelf een samenvatting van zijn of haar leven geven.   

Heftig 

Hoe mooi ik al die persoonlijke details ook vind, deze uitvinding vind ik veel te ver gaan. Een uitvaart is bedoeld om afscheid te nemen. Als die persoon dan ineens weer levensecht voor je neus staat, lijkt me dat erg heftig. Sommige mensen vinden het vást mooi, maar er zijn er vast ook die dat niet aan kunnen. En daar moet je rekening mee houden, vind ik. Daarom ben ik tegen een hologram op een uitvaart. Op verjaardagen zie ik het dan wél weer zitten. Op een oersaai zitfeestje kun je dan een projectie van jezelf in de kring zetten. 

Stelling: Een hologram van een overleden persoon gaat te ver 

Jonne (11): Eens 

‘Het is wel cool, maar ik begrijp ook dat het heftig is. Je weet dat iemand er niet meer is en dan zie je degene toch. Dat is best wel apart. Eigenlijk kun je net zo goed een filmpje laten zien waarin de overleden persoon nog iets vertelt. Dan is het minder heftig voor de familie.’ 

Alida (10): Oneens 

‘Voor mensen die moeilijk afscheid kunnen nemen, lijkt een hologram me een goed idee. Het kan heftig zijn als je veel van iemand hield, maar ook heel mooi en daarom zou ik het zelf wel willen. Ik vind hologrammen sowieso erg leuk. Ik heb ook weleens gehoord dat iemand zo een concert gaf. Daar zou ik wel naartoe willen.’ 

Wat vind jij van de stelling van deze week? We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben er niet mee eens voor stel je moeder gaat dood en je ziet die pictogram dan word je verdrietig.

Ik zou het zelf niet willen, maar het moet wel kunnen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps