Foto: Kidsweek

Stelling: Elke bakker moet van oud brood, nieuw brood maken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Ik ben dol op brood. Bruin brood, wit brood, speltbrood, een kaiserbolletje, ciabatta, bagel, focaccia, een croissant… het water loopt inmiddels in mijn mond. Maar ik heb wel één eis: mijn boterham moet kakelvers zijn. Is-ie ook maar een beetje droog? Dan daalt mijn geluksgevoel al snel. En dat laatste hebben meer mensen. Brood van een dag oud wordt bijna niet meer verkocht. Daardoor houden bakkers in Nederland elke dag samen zo’n 700.000 stuks over. Die worden dan maar vermalen tot veevoer.

Verpulveren

Wat een voedselverspilling!, vinden drie bakkers uit Wageningen. Daarom maakten zij een machine waarmee ze van oud brood weer meel kunnen maken. Ze gooien alles door elkaar in een trommel. Die draait rond en zo wordt het brood verpulverd. Het meel dat dan ontstaat voegen ze toe aan hun deeg en zo kunnen ze veel meer nieuwe, verse broden bakken. Volgens de bedenkers hebben de nieuwe broden daardoor ook nog extra veel smaak. Win-win dus. Er zijn mensen die vinden dat er gewoon minder brood gebakken moet worden. Maar bakkers willen natuurlijk geen nee verkopen en maken dus liever wat extra. Daarom lijkt het me duidelijk: Bakkers klaar… hergebruiken maar! En nu ga ik een boterham eten.  

Stelling: Elke bakker moet van oud brood, nieuw brood maken  

Sofia (10): Eens

‘Goed idee, het is zonde dat er zoveel brood wordt weggegooid. Zelf eet ik het liefst volkorenbrood. Ook als het een dag of een paar dagen oud is. Dat is helemaal niet zo erg. Mensen moeten maar een beetje aan dat idee wennen.’ 

Daan (10): Oneens

‘Dit is een duurzaam en creatief idee, maar nog beter is het als er minder brood wordt gebakken en dus minder overblijft. Je zou brood bij de bakker moeten kunnen reserveren. Zo weet-ie precies hoeveel er gemaakt moet worden.’ 

Anderen lazen ook: Verbied ál het vuurwerk

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps