Foto: Kidsweek

Stelling: Het claxon-geluid van een auto moet herkenbaar zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Toet-toet. Toet-toet. Als je dat geluid uit een auto hoort komen, weet jij waarschijnlijk wel wat je moet doen: oppassen! Handig, maar saai, vinden de makers van Tesla. Waarom niet waarschuwen met het geluid van een mekkerende geit, een keiharde scheet of rammelende kokosnoten? Tesla-baas Elon Musk bedacht daarom een nieuw snufje voor Amerikaanse bezitters van zijn elektrische auto’s: de BoomBox. Automobilisten kunnen daarmee zelf bepalen welk geluid of liedje zij laten horen als waarschuwing. 

Te gevaarlijk 

Maar de Amerikaanse verkeersorganisatie NHTSA vindt dat zo’n claxon te veel afleidt en zo het risico op ongelukken vergroot. Daarom moeten bijna zeshonderdduizend auto’s terug naar de fabriek, zodat de functie verwijderd kan worden. Musk vindt dat de ‘plezierpolitie’ roet in het eten gooit. Gekke, harde geluiden zijn volgens hem grappig én zorgen ervoor dat auto’s opvallen.

In de lach 

Daar ben ik het niet mee eens. Ik zou zelf in de lach schieten bij het horen van een harde scheet en daardoor vergeten om aan de kant te gaan. En misschien heeft iemand niet door dat er geen geit, maar een auto aankomt. Niet veilig, lijkt me. Het geluid van een claxon moet daarom voor iedereen herkenbaar zijn. Dan maar een beetje saai. 

Stelling: Het claxon-geluid van een auto moet herkenbaar zijn

Tygo (11): Eens 

‘Ik denk dat het standaardgeluid het beste werkt. Mensen herkennen dat snel en reageren daar op, zonder erover na te denken. Dan ga je bijvoorbeeld automatisch al aan de kant. Als ik een leuk liedje hoor, zou ik juist eerder op straat gaan dansen.’ 

Hiba (8): Eens  

‘Ik vind het wel heel leuk dat het kan, maar bij een grappig geluid denk ik niet zo snel dat er iets belangrijks aan de hand is. Dan denk ik eerder dat iemand voor de lol toetert. Het standaardgeluid neem ik wat serieuzer. Dan weet je dat je echt even moet oppassen.’ 

Anderen lazen ook: Stelling: optredens van een look-a-like zijn een goed idee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook