Foto: Kidsweek

Stelling: Huisdieren moeten na een scheiding bij beide baasjes wonen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

De ene week wel met je hond of kat kunnen knuffelen, de andere niet. Zijn jouw ouders gescheiden, dan weet je misschien hoe dat is. Dat een huisdier vaak een echt gezinslid is, weet ook een Spaans stel dat vorig jaar uit elkaar ging. Ze verdeelden hun spullen, maar over één ‘ding’ werden ze het niet eens: hun bordercollie Panda. Dus moest er een rechter aan te pas komen. Die besliste dat de pup de ene maand bij hem, en de andere bij haar moest gaan wonen. Die zaak heeft er zelfs voor gezorgd dat de Spaanse wet is gewijzigd. Daar was een huisdier eerst een ding zonder rechten, zoals een bank of lamp. Maar nu zijn huisdieren er voor de wet echte gezinsleden.  

Ikea-kast 

Een grote vooruitgang, die wat mij betreft ook zo snel mogelijk naar Nederland mag overwaaien. Huisdieren hebben hier net zo veel rechten als een Ikea-kast, die gewoon meegaat met één van de baasjes. Maar ondertussen horen ze er bij veel gezinnen wél helemaal bij. Het lijkt mij dus veel fijner voor Mimi of Bello om na een scheiding niet één, maar allebei de baasjes te blijven zien. Co-ouderschap voor dieren dus, net als bij veel kinderen. Ik geef toe: voor goudvis Blub of kaketoe Karel is dat heen-en-weer-reizen misschien wat veel gedoe. Maar ook die zullen daar heus vanzelf aan gewend raken. Zo is iedereen toch blij?! 

Stelling: Huisdieren moeten na een scheiding bij beide baasjes wonen 

Silvijn (9): Oneens 

‘Het lijkt me veel te verwarrend voor een dier. Dan moet-ie steeds in de auto van de één naar de ander. Dat lijkt me heel gek. Ik denk dat het bij geen enkel huisdier een goed idee is. Ze zijn beter af bij één baasje.’ 

Stella (9): Eens 

‘Ik vind dat dieren recht hebben op allebei hun baasjes. Want als ze best lang hebben samengewoond, zijn ze aan allebei gewend. Het is zielig als een kat of hond de ander dan niet meer ziet.’ 

Stelling

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook